Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucrainenii dau lovituri dureroase la sute de km distanță - Bombardier supersonic, distrus de o dronă (FOTO)

Tu-22M3

Un bombardier rusesc emblematic cu rază lungă de acțiune a fost distrus într-un atac cu drone ucrainene, potrivit unor rapoarte.

Imaginile postate pe rețelele de socializare și analizate de BBC Verify arată un Tupolev Tu-22 în flăcări la baza aeriană Soltsy-2, la sud de Sankt Petersburg.

Moscova a declarat că o dronă a fost lovită de focuri de armă de calibru mic, dar a reușit să "avarieze" un avion. Ucraina nu a făcut niciun comentariu.

Tu-22 poate călători cu o viteză de două ori mai mare decât cea a sunetului și a fost folosit pe scară largă de Rusia pentru a ataca orașe din Ucraina.

Rușii recunosc atacul

Ministerul rus al Apărării a precizat într-o declarație că un atac cu o "dronă de tip elicopter" a avut loc sâmbătă, în jurul orei 10:00, ora Moscovei (08:00 BST).

Acesta a precizat că locația a fost "un aerodrom militar din regiunea Novgorod", unde se află Soltsy-2.

"UAV-ul a fost detectat de avanpostul de observare al aerodromului și a fost lovit cu focuri de armă de calibru mic", a precizat ministerul. "Un avion a fost avariat; nu au existat victime în urma actului terorist".

Comunicatul a mai spus că un incendiu care a izbucnit în parcarea aerodromului a fost stins rapid.

Cu toate acestea, imaginile postate pe platforma de socializare Telegram au arătat un incendiu mare care a cuprins un avion cu conul nazal distinctiv al Tu-22. BBC Verify a analizat imaginile și consideră că acestea sunt credibile.

În timp ce distrugerea unui singur avion va avea un efect redus asupra puterii flotei actuale a Moscovei, care numără 60 de avioane, operațiunea evidențiază capacitatea tot mai mare a Kievului de a lovi ținte în adâncimea teritoriului rusesc.

În ultimele luni, Kievul a lansat zeci de avioane cu aripă fixă fără pilot la bord pentru a ataca Moscova, o călătorie de câteva sute de kilometri. Soltsy-2 se află la aproximativ 650 km de granița cu Ucraina.

Cu toate acestea, descrierea făcută de Ministerul rus al Apărării despre dronă ca fiind un "UAV de tip elicopter" sugerează un dispozitiv ieftin, disponibil în comerț, lansat pe o distanță scurtă.

Despre Tu-22

Tu-22 este un bombardier supersonic cu aripi oscilante din epoca Războiului Rece, cu nume de cod "Backfire" (foc de acoperire), care a fost folosit pe scară largă în atacurile asupra orașelor ucrainene.

Versiunile moderne, cum ar fi Tu-22M3, pot atinge viteze de Mach 2 (2.300 km/h sau 1.430mp/h) și pot transporta până la 24.000 kg de arme și rachete de orientare.

Acestea au fost folosite în conflictele din Siria, Cecenia și Georgia și, cel mai recent, în Ucraina. Potrivit procurorilor de la Kiev, 30 de persoane au fost ucise când o rachetă lansată de un Tu-22 a lovit un bloc de locuințe din Dnipro în ianuarie. Aceștia au declarat că Regimentul 52 de aviație de bombardament al Gărzii din Rusia a efectuat atacul. Regimentul are baza la Soltsy-2.

BBC Verify a confirmat locația atacului cu drone ucrainene de la Soltsy-2 prin compararea indiciilor vizuale - cum ar fi aspectul aeronavelor și al hangarelor - cu imagini istorice din satelit ale bazei aeriene.

Condițiile meteorologice din acel moment - umed și acoperit de nori - se potrivesc, de asemenea, cu vremea din imagini, precum și cu alte fotografii ale martorilor incidentului.

Rămășițele aeronavei vizibile în imaginile filmate corespund cu cea a unui Tu-22M3. Imaginile istorice din satelit analizate de BBC Verify arată că aeronave de acest tip au fost staționate la bază.

Luni, un purtător de cuvânt al serviciului de informații al apărării din Ucraina a declarat că un alt avion militar a fost avariat într-un atac cu drone în regiunea rusă Kaluga.

Presa rusă a raportat, de asemenea, atacul, dar a negat că ar fi existat vreo avarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.