Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ucrainenii îi acuză pe ruși că fură cerealele din zonele ocupate: O treime din stocurile destinate siguranței alimentare și reînsămânțărilor a plecat la export

siloz cereale

În teritoriile ucrainene ocupate de Rusia au rămas 1,3 milioane de tone de cereale pentru campania de însămânțare și pentru asigurarea securității alimentare zilnice. În prezent, se știe că invadatorii au scos deja din țară aproximativ 400 de mii de tone de cereale - aceasta reprezintă aproape o treime din toate stocurile, relatează presa din Ucraina, care îl citează pe ministrul adjunct pentru politicii agrare și alimentație din Ucraina, Taras Vysotsky.

"Nu existau rezerve strategice acolo. Și avem deja confirmarea că din fiecare regiune - regiunea Zaporojie, regiunea Kherson, Donețk, Luhansk - au fost exportate aproximativ 100 de mii din fiecare, în total sunt câteva sute de mii de tone de cereale", a declarat ministrul adjunct.

El a subliniat că este vorba de grâul destinat siguranței alimentare, adică pentru a-i hrăni pe ucrainenii care locuiesc în aceste regiuni, care este exportat.

"Un astfel de comportament este alarmant: noi, bineînțeles, sperăm în victoria noastră și că vom recolta acolo și totul va fi bine, dar, în cazul altor circumstanțe, această situație se poate întâmpla cu o nouă recoltă. Și atunci hrana pentru ucraineni poate deveni pur și simplu inaccesibilă din punct de vedere fizic în aceste teritorii. Dacă acest lucru continuă și nu se exportă stocuri, ci ceea ce a rămas acolo pentru hrană până la noua recoltă, poate exista o amenințare de foamete", a declarat Vysotsky.

Mass-media ucrainene au înregistrat deja o mulțime de rapoarte despre exportul de cereale de către ruși din teritoriile ocupate. Săptămâna trecută, în Melitopol, coloane de transportoare de cereale încărcate, marcate cu litera Z, au fost văzute deplasându-se spre Crimeea - în una dintre zilele au fost filmate aproximativ 30 de camioane.

Aceste cereale nu par să rămână în Crimeea, scrie Forbes. În urmă cu două săptămâni, compania de acostare Aval (fosta Avlita a oligarhului ucrainean Rinat Akhmetov, pe care rușii au naționalizat-o după anexarea Crimeei în 2014) a început să lucreze din nou în Sevastopol. Potrivit publicației, în fiecare noapte, cerealele sunt reîncărcate pe navele care merg în alte țări. De exemplu, pe 2 mai, o navă cu cereale a plecat din Sevastopol spre portul Kavkaz din strâmtoarea Kerch, de unde cerealele au plecat apoi spre Egipt.

Potrivit șefului Asociației fermierilor și proprietarilor de terenuri din regiunea Kherson, Alexander Gordienko, citat de Forbes, în districtul Genichesk, rușii au jefuit un depozit și au dus cereale în Crimeea, iar în districtul Kakhovka, fermierilor li s-a oferit să cumpere cereale furate cu 100 de dolari pe tonă, la un preț de piață de 250 de dolari.

În plus, Dmitri Skornyakov, directorul general al companiei agricole HarvEast (activul lui Rinat Akhmetov), a declarat pentru Forbes că 80.000 din cele 130.000 de hectare de teren pe care le au în arendă se află sub ocupație, iar în regiunea Donețk, rușii au permis mai întâi localnicilor care susțin "RPD" să ia grâu furajer din rezervele companiei, iar apoi au început să exporte ei înșiși cereale. De asemenea, potrivit lui Skornyakov, fermierilor care s-au reînregistrat în republica nerecunoscută li s-a permis să ia orice echipament agricol al companiei, ei intenționând să o "naționalizeze".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.