Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR:CJUE a abrogat decizia Comisiei Europene şi a decis în favoarea iniţiatorilor Minority SafePack

udmr

Conducerea UDMR a anunţat vineri, printr-un comunicat transmis Agerpres, că s-a decis de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în favoarea Iniţiativei Cetăţeneşti Europene (ICE) pentru protecţia minorităţilor naţionale - Minority SafePack, a cărei înregistrare a fost respinsă în anul 2013 de către Comisia Europeană. 'În această dimineaţă (vineri, n.r.) s-a publicat decizia Tribunalului UE privind iniţiativa cetăţenească europeană Minority SafePack, lansată de o comisie de cetăţeni cu sprijinul Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN), respinsă de Comisia Europeană în 2013. Curtea de Justiţie a decis abrogarea sentinţei Comisiei, deoarece aceasta nu a argumentat temeinic decizia sa privind respingerea Iniţiativei şi nu a identificat exact acele propuneri care nu intră în competenţa UE. Prin lipsa unei argumentări detaliate, CE a privat iniţiatorii de posibilitatea elaborării unei noi propuneri, astfel, Curtea obligă CE să adopte o nouă decizie în cazul Iniţiativei Minority SafePack', se arată într-un comunicat remis de către UDMR.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană nu a ţinut cont nici de dispoziţiile finale prezentate de iniţiatori, potrivit cărora sunt dispuşi să accepte şi o înregistrare parţială, iar Curtea de Justiţie a lăsat deschis acest subiect, solicitând CE să ia în considerare şi o astfel de posibilitate. 'Deşi timp de mulţi ani, situaţia Iniţiativei Cetăţeneşti a fost o incertitudine, astăzi s-a dovedit faptul că singura modalitate de a pune un accent mai mare pentru ca protecţia minorităţilor să fie situată pe ordinea de zi, este ca iniţiatorii şi susţinătorii Iniţiativei să nu cedeze şi să nu renunţe la luptă, nici la Bruxelles şi nici acasă (...) Europa se confruntă acum cu mari provocări, dar decizia de azi este o speranţă pentru 60 de milioane de cetăţeni ai săi, aparţinând unei minorităţi naţionale autohtone', a arătat liderul UDMR, Kelemen Hunor, citat de comunicatul de presă.

Preşedintele UDMR consideră că scopul iniţiativei cetăţeneşti Minority SafePack este identificarea acelor domenii care sunt strâns legate de principalele ambiţii ale comunităţilor europene, cum sunt protecţia limbii materne şi identităţii naţionale, reprezentarea politică, consolidarea regiunilor şi tratamentul egal în faţa legii. 'Europa va avea succes dacă fiecare cetăţean al UE va reuşi sa obţină acest succes. Dacă Uniunea nu se îndepărtează de oameni, ci rămâne deschisă şi dispusă să asculte glasul lor şi să acorde atenţie propunerilor şi iniţiativelor cetăţenilor ei, succesul va fi sigur', a mai spus preşedintele UDMR. Potrivit UDMR, Iniţiativa Minority SafePack a fost un apel la dialog din partea minorităţilor autohtone din Europa către instituţiile UE privind un cadru de reglementare comună în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor şi măsurile legate de diversitatea lingvistică şi culturală, însă 'Comisia Europeană a refuzat-o în mod arbitrar', iar 'instanţa europeană de la Luxemburg le-a dat dreptate minorităţilor şi a anulat decizia'. 'Mă bucur că Uniunea Europeană a înţeles că nu vrem un tratament special, vrem doar să se recunoască rolul de factori constituenţi ai statului, că suntem membri cu drepturi egale ai societăţii, ai Europei. Ţin să precizez că oricare ar fi fost decizia de azi a Curţii, noi am fi continuat pe calea pe care am pornit împreună cu partenerii noştri, reprezentanţi ai celorlalte minorităţi naţionale autohtone', a mai arătat Kelemen Hunor.

Preşedintele FUEN, Loránt Vincze, a arătat la rânul său că prin această decizie au câştigat comunităţile naţionale europene. 'Astăzi au câştigat comunităţile naţionale europene. Încă nu am ajuns la capătul drumului, dar am câştigat o etapă importantă. Decizia obligă Comisia Europeană să abordeze iniţiativa minorităţilor europene cu mai multă atenţie. Iată că solidaritatea minorităţilor şi munca profesională bine pregătită a dat roade. Iniţiativa lansată sub egida FUEN-ului de către UDMR, Partidul Popular din Tirolul de Sud şi Tineretul Naţionalităţilor Europene (YEN) este un succes comun. Vă mulţumim tuturor pentru sprijinul acordat! Continuăm munca în interesul minorităţilor autohtone', a afirmat Loránt Vincze, citat de comunicat. Documentul prevede că decizia Comisiei Europene a fost anulată deoarece aceasta 'nu a oferit o motivare satisfăcătoare pentru respingerea iniţiativei şi nu a indicat, cu precizie, propunerile care nu intră în competenţa UE'. 'O explicaţie detaliată a Comisiei i-a privat pe iniţiatori de şansa de a pregăti o nouă propunere, şi, prin urmare, instanţa solicită Comisiei să adopte o nouă decizie în cazul iniţiativei Minority SafePack. De asemenea, Comisia nu a luat în considerare nici dispoziţiile finale ale iniţiatorilor cum că ar accepta chiar şi o înregistrare parţială a pachetului de propuneri, dar instanţa a lăsat întrebarea deschisă în această materie', se mai arată în comunicatul UDMR. Prin iniţiativa Minority SafePack, reprezentanţii a 96 de minorităţi din Europa, membre ale Uniunii Federale a Naţionalităţilor din Europa (FUEN), au solicitat aprobarea de către Uniunea Europeană a unor reglementări mai clare privind problematica minorităţilor naţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.