Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR insistă pentru ajutorul acordat părinţilor - Obiecțiile formulate de Ministerul Finanțelor nu au o bază solidă

udmr.ro
copil parinti

UDMR a depus în Parlament o iniţiativă legislativă care prevede mai multe amendamente la legea care reglementează acordarea unui sprijin în valoare de 1.500 lei părinţilor care au copii mici, astfel ca beneficiile stabilite să intre din nou în vigoare, cât mai curând posibil.

Deputatul de Bihor Szabó Ödön, viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, iniţiatorul proiectului a declarat că această lege a fost adoptată încă anul trecut, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2021, însă Ministerul de Finanţe probabil nu a ţinut cont, în bugetul de stat pe 2021, de impactul bugetar, şi nu a elaborat nici normele de aplicare a legii. UDMR astfel încât legea să intre în vigoare, în viitorul apropiat, arată un comunicat de presă al Uniunii.

Deputatul de Bihor Szabó Ödön a explicat, ca amendamentul depus joi în Parlament de UDMR extinde sfera antreprenorială, astfel încât toate întreprinderile ar putea aloca acest sprijin de 1.500 de lei din baza de impozitare pentru serviciile de educaţie timpurie pentru copiii angajaţilor.

„Amendamentele clarifică noţiunea de educaţie timpurie, dar şi care sunt instituţiile ce pot beneficia de prevederile legii. Totodată noul act normativ prevede ca în cazul în care părinţii au optat pentru tichetele de creşă eliberate de autorităţile locale, nu pot beneficia şi de sprijinul de 1.500 de lei din partea statului, eliminându-se astfel o posibilă dublă finanţare pentru acelaşi serviciu”, a precizat deputatul UDMR.

El consideră că obiecţiile formulate de Ministerul Finanţelor nu au o bază solidă, atunci când se vorbeşte despre un impact bugetar de 4,5 miliarde de lei din bugetul de stat pentru acordarea acestui sprijin:

”În momentul de faţă în România sunt 530 de mii de copii înscrişi la grădiniţe, din care 280 de mii frecventează grădiniţe cu program normal, deci părinţii acestor copii nu pot beneficia de un asemenea sprijin, deoarece nu au cheltuieli deductibile. Astfel, principalii beneficiari sunt părinţii acelor aproape 250.000 de copii care frecventează grădiniţe cu program prelungit, şi care au costuri în plus, pentru masa copiilor, de aproximativ 300 RON pe lună, pe o perioadă de 9-10 luni din an. Dacă se adaugă la această cifră grădiniţele private unde se află aproape 30 de mii de copii şi creşele, unde merg aproape 20 de mii de copii, în total 650-700 de milioane de lei ar însemna impactul maxim pentru bugetul de stat. Din păcate nu toţi părinţii pot beneficia de această prevedere deoarece nu lucrează sau lucrează în zone unde angajatorul nu poate să ofere acest sprijin, deci costul real este mult mai mic. Din cele expuse rezultă că această lege este departe de a crea o povară bugetară de 4,5 miliarde, aşa cum susţine Ministerul Finanţelor”, a mai spus Szabó Ödön.

Potrivit comunicatului de presă, Parlamentul a adoptat anul trecut în octombrie legea iniţiată de UDMR, care introduce două modificări importante: creditul fiscal de 1.500 de lei pentru întreprinderi şi o reducere a bazei de impozitare pentru companii dacă acestea investesc în învăţământul dual liceal sau universitar. Acesta din urmă înseamnă că firmele pot deduce din baza lor de impozitare şi costurile formării practice în cadrul companiilor, pe lângă educaţia teoretică, iar acest lucru îl pot face nu doar la nivelul învăţământului secundar, dar şi în cazul învăţământului universitar.

„Mai multe persoane ne-au semnalat faptul că, deşi legea a avut lacune juridice, au existat beneficiari ai acestei prevederi, încă din prima lună a anului. Din păcate Ministerul Finanţelor nu s-a străduit să soluţioneze problemele apărute, ci a ales varianta cea mai uşoară, să suspende aplicarea legii. Prin amendamentul depus de UDMR dorim să accelerăm punerea în practică a acestei legi.” a adăugat Szabó Ödön.

Iniţiativa UDMR practic clarifică obiecţiile formulate de către Ministerul Finanţelor, dar trebuie să precizăm că rezolvarea obiecţiilor ar fi fost sarcina Ministerului de resort, conchide sursa menţionată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.