Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR poate rata, pentru prima dată, intrarea în Parlament: Cine îi sabotează pe maghiari

udmr

Preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a vorbit la tabăra de vară a Uniunii din judeţul Harghita, despre riscul ca această organizaţie să nu intre în Parlament, care poate fi generat atât de prezenţa redusă la vot a maghiarilor, cât şi de participarea la alegeri a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

Kovacs Peter a susţinut că scopul principal al PPMT este ca UDMR să nu intre în Parlament, nefiind interesat de reprezentarea maghiarilor şi că, cel mai probabil, acest partid va propune UDMR o formulă de colaborare care nu poate fi acceptată, după care va susţine candidaţi independenţi, fapt ce poate pune în pericol atingerea pragului de 5% de către Uniune.

Citește și: Prima biserică ortodoxă ce introduce messenger pentru credincioşi / VIDEO

'E foarte greu de discutat cu Partidul Popular Maghiar, pentru că ei au un singur scop: ca UDMR să rămână sub 5%. Deci, pe ei nu îi interesează reprezentarea maghiarilor în general în Parlament, ci ei doresc să ia locul UDMR şi primul pas în capul lor este ca UDMR să nu ajungă în Parlament sau UDMR să ajungă slăbit în Parlament. Ei au anunţat că în septembrie vor lua decizia sub ce formă vor participa la alegerile parlamentare, dar eu sunt sigur că vor veni spre UDMR cu o ofertă de colaborare care, fie din punct de vedere juridic, fie din punct de vedere politic, nu poate fi acceptată. Ei vor spune că noi suntem de vină şi vor susţine candidaţii independenţi, în judeţele în care maghiarii trăiesc în număr mare. (...) Şi vor lua din voturile noastre. Nu vor ajunge în Parlament, dar s-ar putea ca reprezentarea UMDR să fie slăbită', a declarat presei Kovacs Peter.

El a precizat că există o înţelegere cu Partidul Civic Maghiar, care va avea două locuri pe lista UDMR pentru parlamentare, unul dintre candidaţi urmând să provină, în mod sigur, din judeţul Covasna, iar celălalt din Harghita sau Mureş.

Citește și: Celine Dion a luat-o razna după ce i-a murit soțul: Ce a putut să facă într-o emisiune TV / VIDEO

Kovacs Peter a făcut referire şi la faptul că maghiarii se prezintă în număr tot mai mic la vot, fenomen care s-a manifestat şi la alegerile locale şi care reprezintă un factor de risc pentru atingerea pragului de 5%, ce permite accederea în Parlament.

Preşedintele executiv al UDMR a explicat că la alegerile locale s-a obţinut un scor de 4,99%, lipsind 992 de voturi pentru ca UMDR să ajungă la un procent de 5%, el adăugând că este mult mai greu să îi convingi pe oameni să vină acum la vot, decât în urmă cu 10, 15 sau 20 ani.

Citește și: Cea mai scumpă cină romantică din lume costă două milioane de dolari: Iată ce primești

' Este foarte clar că şi maghiarii din România au aceleaşi probleme ca şi românii. Din acest punct de vedere nu există nicio diferenţă, politicul în general şi UDMR în particular, pentru maghiari, nu arată o imagine prea plăcută. Este mult mai greu să convingi oamenii să meargă la vot decât acum 10, 15, 20 ani. (...) Am văzut că în Secuime, în Harghita şi Covasna, maghiarii au mers într-un procent mai scăzut la vot decât de obicei sau decât românii, să fac această comparaţie. Cu 1,5% a fost prezenţa maghiarilor la vot mai mică decât a românilor, la nivel naţional. Ceea ce înseamnă că atingerea celor 5% ar putea să fie o problemă', a spus Kovacs Peter.

El a adăugat că Uniunea va avea o campanie pozitivă, bazată pe rezultate şi pe scopuri bine definite.

Citește și: PSD se opune coalitiei anti-ISIS condusa de SUA

'Noi vom avea o campanie pozitivă, bazată pe rezultate şi bazate pe scopuri foarte bine definite. Nu poveşti şi nu program electoral de sute de pagini, ci punctual care sunt priorităţile noastre, în primul rând în ceea ce priveşte comunitatea noastră şi în al doilea rând, dar nefăcând diferenţă în ceea ce priveşte importanţa, (nr: vom spune) ce Românie vrem, ce Transilvanie ne dorim', a afirmat Kovacs Peter.

În legătură cu desemnarea candidaţilor UDMR pentru parlamentare, preşedintele executiv al Uniunii a spus că în unele cazuri ei vor fi decişi în cadrul unor prealegeri, acolo unde în mod tradiţional se face acest lucru, iar în alte situaţii lista va fi definitivată de diferitele structuri interne ale formaţiunii.

'E foarte important că UDMR este singura organizaţie politică din România unde nu preşedintele face lista, ci la nivel judeţean se ia această decizie', a conchis Kovacs Peter citat de agerpres.ro.

Citește și: Cioloș dă cu Drulă-n Ponta

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.