Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR vrea să modifice Codul Fiscal

udmr

Deputatul UDMR Bihor Szabo Odon a anunţat joi că 13 parlamentari UDMR au depus, miercuri, o iniţiativă legislativă pentru modificarea Codului Fiscal, în zece puncte. Printre modificările pe care parlamentarii intenţionează să le aducă se numără reducerea TVA la 9% pentru toate serviciile publice comunitare necesare întreţinerii familiei, nu doar pentru apă.

'De la 1 ianuarie 2016, fiecare dintre dumneavoastră plătiţi doar 9% pentru apă, este propunerea mea la Congresul UDMR şi preluată ulterior în Codul fiscal. În prezent, - este o anomalie pe care am mai prezentat-o - apa menajeră merge mai departe cu 20% TVA, ceea ce este o absurditate. Îţi intră în casă cu 9% şi iese ca apă uzată cu 20%. Trebuie scăzute cheltuielile de întreţinere a familiilor. Toate datele de la instituţiile de statistică ne arată că 60% din bugetul unei familii merge pe costurile de întreţinere. Adică apă, canalizare, energie termică, electricitate, gaze naturale, salubrizarea localităţii. Reducând la 9% TVA pe aceste segmente am detensiona povara bugetară familială şi am reuşi să avem fonduri pentru consum, ceea ce ar relansa posibilitatea de dezvoltare economică,' a spus Szabo Odon. Iniţiatorii solicită abrogarea acelor prevederi care se referă la impozitarea a 400 metri pătraţi ca şi teren cu construcţii, deşi sunt acestea sunt, în multe cazuri, grădini sau teren agricol.

'Această prevedere generează inechităţi mai ales în zonele rurale sau urbane de mici dimensiuni, unde casele prin tradiţie dispun de grădini familiale. Impozitarea lor ca terenuri cu construcţii a dus la dublarea sau triplarea impozitelor de achitat de către contribuabili, majoritatea vârstnici cu pensii mici,' a declarat Szabo. De asemenea, se propune modificarea deductibilităţii din impozitul pe venit a unei cote de până la 4%, faţă de 2% cât este în prezent, dacă sumele susţin domeniul social. 'Întrucât aceste probleme au explodat în ultimii ani, statul nu are capacitatea de a gestiona problemele sociale. Prin această deductibilitate de până la 4% am putea să oferim o sursă alternativă de venit acelor organizaţii neguvernamentale care ar realiza aceste proiecte. Această măsură ar permite angajarea mai hotărâtă a sferei civile în activităţi pe care statul şi le asumă parţial, defectuos sau nu şi le asumă deloc,' a precizat deputatul.

Proiectul iniţiat de UDMR mai cuprinde şi modificări privind impozitarea clădirilor nerezidenţiale, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.