Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE a dat undă verde negocierii unui acord comercial cu SUA, care prevede eliminarea reciprocă a taxelor vamale pentru produsele industriale

Ștefan Radu Oprea

În ședința Consiliului Uniunii Europene reunit în format Agricultură și desfășurat sub conducerea ministrului Ștefan Radu Oprea s-au adoptat directivele de negociere pentru două noi acorduri comerciale cu SUA: unul are în vedere liberalizarea comerțului cu produse industriale prin eliminarea taxelor vamale pentru acest tip de produse, iar celălalt evaluarea conformității, respectiv punerea în acord a standardelor de calitate sau, acolo unde nu este posibil, reducerea costurilor pentru evaluarea lor.

Citește și: Parlamentul European organizează o sesiune extraordinară pentru a aproba acordul Brexitului

Adoptarea acestor directive, a declarat Ștefan Radu Oprea, „oferă un semnal clar referitor la angajamentul Uniunii Europene privind construirea unei agende pozitive pe comerț în relația cu SUA și pentru implementarea strictă a Declarației comune adoptate de președinții Juncker și Trump la 25 iulie 2018”. Declarația, care încearcă să repare consecințele „războiului taxelor” dintre cele două părți, promovează dezvoltarea schimburilor comerciale cu produse industriale, reglementarea standardelor de calitate/conformitate, precum și cooperarea în modernizarea Organizației Mondiale a Comerțului.

Ministrul român a mai ținut să sublinieze că „negocierile nu vizează sub nici o formă produsele agricole sau achizițiile publice” și că directivele iau „pe deplin în calcul impactului asupra mediului sau în plan social”. Subiectul atenuării apocalipsei climatice sau al prezervării diversității speciilor e unul sensibil în UE, câtă vreme în SUA pare să conteze într-o mai mică măsură, președintele Trump retrăgând SUA din Acordul de la Paris asupra climei.

Directivele de negociere au fost transmise, într-o primă fază, de Comisia Europeană spre analiză Comitetului de Politică Comercială al Consiliului UE pe 18 ianuarie 2019, fiind ulterior dezbătute la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe – Comerț de la București (21-22 februarie 2019). Deciziile luate la reuniunea de la București au fost aprobate de Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER II) pe 11 aprilie 2019, iar azi au fost „legiferate” de Consiliul UE.

„Oricum, în cazul în care SUA și UE vor agrea asupra unui nou acord comercial negociat pe baza acestor directive, Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (celebrul și atât de criticatul de zona liberală TTIP) va fi lovit de nulitate, cum spun juriști, și va deveni total irelevant politic și juridic. În plus, un acord construit pe această platformă elaborată de UE va ajuta mai ales IMM-urile din ambele spații ecoonomice, care sunt afectate cel mai tare de costurile introducerii unui produs pe piață”, se explică într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.