DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului cu privire la restricţiile comerciale impuse Lituaniei de către China

Orca
Lituania steag

Uniunea Europeană a introdus joi, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), o cauză împotriva Republicii Populare Chineze pentru practicile comerciale discriminatorii adoptate faţă de Lituania, care afectează şi alte exporturi de pe piaţa unică a UE, se arată într-un comunicat publicat de Comisia Europeană.

Aceste practici, care par să fie discriminatorii şi ilegale în temeiul normelor OMC, produc daune atât exportatorilor din Lituania, cât şi celor din restul UE, întrucât vizează în egală măsură produsele cu componente lituaniene exportate din alte ţări ale Uniunii. Întrucât încercările de a rezolva această problemă la nivel bilateral au eşuat, UE a introdus o procedură de soluţionare a litigiilor împotriva Chinei. Consultările iniţiate joi în cadrul OMC reprezintă prima etapă a acestui proces, se menţioneaază în comunicat.

"Introducerea unei cauze în cadrul OMC nu este o măsură pe care o luăm cu uşurinţă. Totuşi, după eşecul încercărilor repetate de a rezolva problema la nivel bilateral, nu vedem altă soluţie decât să solicităm OMC organizarea de consultări cu China în vederea soluţionării litigiului. UE este hotărâtă să facă front comun şi să acţioneze rapid împotriva măsurilor care contravin normelor OMC şi care ameninţă integritatea pieţei noastre unice. În paralel, continuăm eforturile diplomatice pentru a detensiona situaţia", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv şi comisar pentru comerţ, potrivit Agerpres.ro.

În ultimele săptămâni, Comisia Europeană a reunit dovezi cu privire la diferitele tipuri de restricţii impuse de China. Printre acestea se numără refuzul de a vămui mărfurile lituaniene, respingerea cererilor de import din partea Lituaniei şi exercitarea de presiuni asupra companiilor din UE care îşi desfăşoară activitatea în alte state membre ale UE pentru a le determina să elimine componentele lituaniene din lanţurile lor de aprovizionare atunci când exportă în China.

Pentru a aborda astfel de cazuri în viitor, Comisia îşi consolidează setul de măsuri autonome. Luna trecută, Comisia a adoptat o propunere privind un instrument de contracarare a acţiunilor coercitive, care ar urma să ofere UE mai multe posibilităţi de a reacţiona în caz de constrângeri economice. În prezent, propunerea este examinată de Parlamentul European şi de Consiliul UE.

Începând din luna decembrie 2021, fără a informa autorităţile din UE sau din Lituania, China a început să restricţioneze puternic sau să blocheze de facto importurile şi exporturile din şi către Lituania sau pe cele legate de Lituania. Comisia a sesizat în repetate rânduri autorităţile chineze cu privire la această problemă.

Prima etapă a procedurilor OMC de soluţionare a litigiilor este "cererea de consultări", prin care UE solicită în mod oficial Chinei informaţii suplimentare cu privire la măsurile luate de aceasta, în vederea găsirii unei soluţii satisfăcătoare. Dacă aceste consultări nu conduc la un rezultat pozitiv în termen de 60 de zile, UE poate solicita stabilirea unui grup special care să pronunţe o hotărâre în această cauză.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.