Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE adaugă pe lista neagră patru responsabili militari, acuzaţi de atacuri cu arme chimice

www.glsa.ro
arme chimice

Uniunea Europeană a plasat pe lista neagră încă patru responsabili militari sirieni, din cauza 'rolului lor în utilizarea de arme chimice împotriva populaţiei civile' în 2014 şi 2015, transmite AFP, citând un comunicat oficial.

Consiliul UE, care reuneşte statele membre, 'a adăugat patru militari de grad înalt pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive instituite de UE împotriva regimului sirian', precizează comunicatul.

Citește și: Un batalion cu militari americani, britanici şi români va fi desfăşurat din aprilie în Polonia

Pe lista neagră figurează de acum 239 de sirieni care au interdicţie de intrare în UE şi ale căror conturi în bănci din Uniune sunt blocate. În fruntea listei se află preşedintele Bahar al-Assad, fratele acestuia Maher, precum şi generalul Ali Mamluk, şeful serviciilor de securitate siriene.

Identitatea celor patru responsabili va fi dezvăluită odată cu publicarea deciziei marţi în Jurnalul Oficial al UE.

Potrivit unei surse diplomatice, ei sunt suspectaţi că au participat la atacuri 'între aprilie 2014 şi septembrie 2015', ceea ce corespunde 'perioadei examinate' de o misiune de anchetă a ONU şi a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Misiunea a stabilit că mai multe unităţi ale armatei siriene au lansat produse toxice asupra a trei sate din nordul Siriei în 2014 şi 2015. În februarie, anchetatorii au cerut fără rezultat guvernului sirian numele unităţilor şi ale comandanţilor implicaţi în aceste atacuri, anunță Agerpres.

În urma războiului din Siria, soldat cu 320.000 de morţi şi peste un milion de refugiaţi, Uniunea Europeană a instituit un vast ansamblu de sancţiuni: embargou petrolier, restricţii de investiţii în Siria şi pentru furnizarea de servicii şi echipamente ce pot servi la represiune, la supravegherea telecomunicaţiilor, precum şi îngheţarea activelor din Europa ale Băncii Centrale siriene. UE a identificat 67 de entităţi, grupuri şi organizaţii implicate în conflict, ale căror active europene au fost blocate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.