Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE anunță Marele Plan pentru reformarea Schengen: reguli mai stricte la vamă și trupe comune de Poliție

DW
schengen

UE anunță Marele Plan pentru reformarea Schengen: reguli mai stricte la vamă și trupe comune de Poliție

Controalele la frontieră în cadrul spațiului de liberă circulație Schengen pot fi reintroduse doar dacă este absolut necesar, transmit eurodeputații din Comisia pentru Libertăți Civile din PE, care au susținut astfel de propuneri.

Ce se urmărește?

Deputații europeni au adoptat un proiect de raport privind reforma Codului Frontierelor Schengen cu 39 de voturi pentru, 13 împotrivă și 12 abțineri și au autorizat începerea negocierilor cu Consiliul cu 49 de voturi pentru, 14 împotrivă și 0 abțineri. Ca răspuns la controalele tot mai permanente la frontierele din cadrul spațiului Schengen, propunerea urmărește să clarifice normele, să consolideze libera circulație în UE și să introducă soluții specifice pentru amenințările reale.

Excepția

Deputații europeni doresc să asigure un răspuns coerent al UE în cazul unor urgențe de sănătate publică transfrontalieră de mare amploare, permițând restricții temporare la intrarea în spațiul Schengen, dar exceptarea de la acestea a cetățenilor UE, a rezidenților pe termen lung și a solicitanților de azil.

Ca o alternativă la controalele la frontieră, noile reguli ar promova cooperarea polițienească în regiunile de frontieră. În cazul în care, în timpul patrulelor comune, sunt depistați persoane ai țărilor terțe cu statut neregulamentar și există dovezi că au sosit direct dintr-o altă țară din UE, aceste persoane pot fi transferate în țara respectivă. Deputații europeni doresc să excludă mai multe categorii, inclusiv minorii neînsoțiți, din aceste returnări.

Controale la frontieră justificate și limitate în timp, pentru maximum doi ani, atunci când este necesar

În text, deputații europeni propun criterii clare pentru impunerea de controale la frontieră ca răspuns la amenințări grave care pun în pericol funcționarea spațiului Schengen. Ar trebui să existe un motiv justificat, cum ar fi o amenințare "identificată și imediată" de terorism, cu limite de timp mai stricte pentru controalele la frontieră ca răspuns la amenințări previzibile, până la un maxim de optsprezece luni. În cazul în care amenințarea persistă, ar putea fi autorizate mai multe controale la frontieră printr-o decizie a Consiliului.

Propunerile ar permite, de asemenea, reintroducerea controalelor la frontieră în mai multe țări atunci când Comisia primește notificări cu privire la o amenințare deosebit de gravă care afectează simultan majoritatea țărilor, pentru o perioadă de până la doi ani.

În același timp, deputații europeni propun eliminarea din propunere a anumitor concepte legate de migrație. Ei susțin că prevederile privind instrumentalizarea migranților (în cazul în care țările terțe facilitează sau încurajează migranții să treacă pe teritoriul UE cu scopul de a destabiliza țările) ar trebui să fie acoperite de o propunere separată, dedicată, pe care legislatorii UE o discută de asemenea în prezent.

Raportorul Sylvie Guillaume (S&D, Franța): „Negocierile au fost dificile”

După vot, raportorul Sylvie Guillaume (S&D, Franța) a declarat: "Protejarea spațiului de liberă circulație Schengen și a ceea ce reprezintă acesta pentru 450 de milioane de europeni se află în centrul acestui raport. Negocierile au fost dificile, dar sunt încântată că am reușit să protejăm esența uneia dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene."

Context

Parlamentul European a solicitat o reformă a Codului Frontierelor Schengen "pentru a consolida încrederea reciprocă și solidaritatea și pentru a proteja integritatea și restaurarea deplină a spațiului Schengen", care în prezent cuprinde 27 de țări.

Într-o hotărâre din aprilie 2023, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că controalele la frontieră reinstalate din cauza unor amenințări grave nu pot depăși șase luni și pot fi prelungite doar atunci când apare o nouă amenințare, cu excepția cazului în care există circumstanțe excepționale care pun în pericol funcționarea generală a spațiului Schengen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.