Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE anunță noi sancțiuni împotriva regimului Lukașenko

newsweek
alexandr lukasenko

Uniunea Europeană (UE) va pregăti sancţiuni împotriva directorilor de companii şi de societăţi apropiate regimului aflat la putere în Belarus, pentru a face să înceteze represaliile în această ţară, a anunţat joi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează AFP potrivit Agerpres.

"Am decis să iniţiem o nouă serie de sancţiuni ca răspuns la brutalitatea autorităţilor (belaruse) şi ele vor viza indivizi, dar şi instituţii, directori de întreprinderi şi de societăţi", a precizat Borrell la finalul unei videoconferinţe cu miniştrii afacerilor externe ai ţărilor din UE.

UE a instituit deja sancţiuni împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, a fiului său Viktor şi împotriva a 53 de membri ai anturajului lor, între care mai mulţi miniştri şi şefi ai forţelor de poliţie consideraţi responsabili pentru represiunea împotriva manifestanţilor care contestă rezultatul alegerilor prezidenţiale din 9 august, calificat drept "trucat" de către Uniunea Europeană. Toţi au interdicţie de intrare pe teritoriul ţărilor UE, iar conturile şi activele lor în spaţiul blocului comunitar au fost îngheţate, dar fără ca aceste sancţiuni să aibă vreun efect asupra regimului de la Minsk.

Citește și: Guvernul Orban crește datoria României la 47% din PIB. La 50% se pot îngheța salariile bugetarilor

Luni, lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia a anunţat că a avut o întrevedere cu ambasadorii ţărilor UE şi a îndemnat la noi sancţiuni economice împotriva întreprinderilor publice şi băncilor de stat belaruse.

Svetlana Tihanovskaia s-a refugiat în străinătate, la fel ca aproape toţi reprezentanţii marcanţi ai opoziţiei care nu au fost plasaţi în detenţie.

De la începutul mişcării de contestare împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani şi aflat la putere din 1994, mii de persoane au fost arestate, cel puţin patru au murit şi alte câteva zeci au denunţat torturi şi violenţe în timpul detenţiei.

Susţinut de Moscova, Aleksandr Lukaşenko refuză să plece de la putere şi nu a evocat decât vagi reforme constituţionale în încercarea de a calma protestele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.