Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE cere statelor membre să înceapă eliminarea treptată a subvențiilor pentru energie acordate cetățenilor și firmelor

uniunea europeana

Comisia Europeană a invitat statele membre ale UE să înceapă să elimine treptat uriașele măsuri de sprijin pentru energie, în încercarea de a restabili normele bugetare la trei ani de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. Aceasta a reiterat că cea mai bună soluție la criza energetică este reducerea dependenței de combustibilii fosili importați, scrie balkangreenenergynews.com.

Creșterea prețurilor la energie în 2021 și 2022 din cauza crizei energetice, alimentată suplimentar de atacul Rusiei asupra Ucrainei, a forțat țările Uniunii Europene să pună în aplicare măsuri de politică fiscală cu costuri considerabile. Acestea au ajutat gospodăriile și firmele să facă față costurilor ridicate ale energiei electrice și ale gazelor naturale.

Apelul la eliminarea treptată a măsurilor de sprijinire a energiei face parte din orientările Comisiei către statele membre privind conducerea și coordonarea politicii fiscale pentru anul viitor. Organismul executiv al UE a anunțat, de asemenea, că va dezactiva clauza generală de salvgardare la sfârșitul anului 2023. Aceasta a oferit o derogare temporară de la cerințele bugetare care se aplică în mod normal.

Comisia a invitat statele membre să raporteze cu privire la măsurile de sprijin energetic planificate, inclusiv la impactul bugetar al acestora, și la planurile de eliminare treptată.

Conform previziunilor de toamnă ale Comisiei pentru 2022, costul net al anului trecut s-a ridicat la 1,2% din PIB-ul UE. Cheltuielile au fost proiectate să scadă la 0,9% din PIB în 2023, ceea ce presupune eliminarea treptată a majorității măsurilor de sprijin.

În unele cazuri, eliminarea treptată are deja loc, în timp ce, în alte cazuri, statele membre au prelungit unele măsuri existente sau au adoptat altele noi din toamnă, a subliniat Comisia.

De menționat că, potrivit datelor Bruegel, 768 de miliarde de euro au fost alocate pentru subvenții în UE începând din septembrie 2021, în urma crizei energetice.

Țările UE ar trebui să fie atente la încetarea măsurilor de sprijin și să le elimine mai întâi pe cele mai puțin vizate

Potrivit Comisiei, în 2022, mai mult de 70% din suma dedicată sprijinului pentru energie a corespuns unor măsuri care nu au vizat suficient gospodăriile și firmele cele mai vulnerabile.

În plus, două treimi dintre acestea au denaturat semnalul de preț și este posibil să fi redus stimulentele pentru limitarea consumului de energie și creșterea eficienței energetice, a avertizat comisia.

Aceasta a reiterat că cel mai bun remediu pentru criza energetică este reducerea dependenței de combustibilii fosili importați, investițiile în eficiența energetică, diversificarea aprovizionării cu energie și accelerarea dezvoltării surselor regenerabile de energie.

Dombrovskis: Este momentul să consolidăm atenția UE asupra creșterii viitoare și a sustenabilității datoriei

Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că declanșarea clauzei generale de salvgardare a Pactului de stabilitate și de creștere în 2020 este un lucru corect.

Dar, a adăugat el, guvernele ar trebui acum să aplice politici fiscale prudente, să protejeze investițiile publice și să elimine treptat măsurile de sprijin pentru energie, începând cu cele mai puțin vizate.

Potrivit lui Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei, a venit momentul să se consolideze accentul pus de UE pe creșterea viitoare și pe sustenabilitatea datoriei.

UE ar trebui să înceapă să elimine treptat sprijinul considerabil de care oamenii și întreprinderile au avut nevoie pentru a face față creșterii prețurilor la energie de anul trecut, începând cu măsurile cele mai puțin vizate, a subliniat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.