Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE cere Turciei, candidată la aderare, să respecte libertatea presei

bianet.org
zaman

Turcia, în calitatea sa de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, trebuie să respecte libertatea presei, a transmis sâmbătă serviciul de presă al UE, după punerea sub tutelă judiciară a cotidianului Zaman, ostil preşedintelui Recep Erdogan, transmite AFP. 

"UE a subliniat în mod constant că Turcia, în calitate de ţară candidată, trebuie să respecte şi să promoveze normele şi practicile democratice, inclusiv libertatea mass media", se menţionează într-un comunicat difuzat de serviciul de presă al diplomaţiei europene, cu două zile înaintea unui summit UE-Turcia, la Bruxelles, consacrat crizei imigraţiei. "Orice ţară, şi îndeosebi cele care negociază aderarea la UE, trebuie să garanteze drepturi fundamentale, printre care şi libertatea de exprimare, şi proceduri judiciare regulate, conform Convenţiei europene a drepturilor omului", se mai adaugă în comunicat. 

Totodată, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat sâmbătă că va aborda cu premierul turc Ahmet Davutoglu, în timpul vizitei de luni a acestuia din urmă la Bruxelles, controlul autorităţilor turce asupra cotidianului Zaman. "Controlul asupra Zaman este o altă lovitură la adresa libertăţii presei în Turcia. Doresc să abordez acest subiect luni, cu Ahmet Davutoglu", a scris Schulz într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter. Potrivit EFE, Schulz a mai scris că, "dacă cineva nu este de acord cu afirmaţiile sau informaţiile dintr-un ziar, ar trebui să le combată cu fapte, nu punând botniţă jurnalismului". 

La rândul său, tot prin intermediul reţelei sociale Twitter, comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, s-a declarat "extrem de preocupat" de situaţia de la Zaman, considerând că "pune în pericol progresele făcute de Turcia în alte domenii". "Vom urmări îndeaproape acest caz. Turcia, ca ţară candidată, trebuie să respecte libertatea mijloacelor de comunicare", a scris Hahn, adăugând că "drepturile omului sunt pe agenda (de discuţii)" şi "nu sunt negociabile". 

Poliţia turcă a dispersat sâmbătă, fără menajamente, circa 500 de manifestanţi reuniţi la Istanbul în faţa sediului ziarului de opoziţie Zaman, pus sub tutelă judiciară în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă de către forţele de ordine. Zaman, care scoate şi o ediţie în limba engleză (Today's Zaman), este ziarul cu cel mai mare tiraj din Turcia, cu 650.000 de exemplare, aproape dublu faţă de cel de-al doilea cotidian al ţării, Hurriyet, cu un tiraj de 350.000 de exemplare. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.