Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE colaborează cu administraţia americană, pentru a obţine o ridicare a sancţiunilor unilaterale impuse de către Statele Unite Iranului

Uniunea Europeană (UE) munceşte ”din greu” împreună cu administraţia americană, pentru a obţine o ridicare a sancţiunilor unilaterale impuse de către Statele Unite Iranului şi pentru a determina Teheranul să-şi respecte angajamentele pe care şi le-a asumat prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, dă asigurări marţi un purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, relastează AFP.

”Înaltul Reprezentant (UE pentru Politică Externă şi Securitate) Josep Borrell joacă rolul de coordonator şi munceşte din greu pentru a repune pe şine Planul de acţiune global comun (JCPoA, numele oficial al Acordului de la Viena)”, declară acest purtător de cuvânt, Peter Stano, potrivit news.ro.

Citește și: Medicul Emilian Imbri, despre începerea școlii: Ar trebui să se vaccineze profesorii doar ca să fie siguri că au cu ce să se apere .

El răspunde astfel şefului diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif, care i-a cerut lui Josep Borrell să îşi preia postul de ”coordonator al Comisiei Comune” de monitorizare a Acordului şi ”să coregrafieze măsurile care este necesar să fie adoptate de către Statele Unite şi măsurile care este necesar să fie adoptate de către Iran”, într-un interviu acordat CNN International.

Potrivit lui Stano, Borrell ”se află în contact cu toate părţile, mai ales cu noua administraţie americană, pentru a repune acest acord pe şine şi a impune asigurarea respectării depline a obligaţiilor”.

”Unul dintre obiectivele contactelor nostre cu administraţia americană este de a vedea dacă este posibilă o ridicare a sancţiunilor impuse unilateral de către administraţia precedentă şi nejustificate prin acord”, precizează Stano.

”Una dintre problemele recunoscute este faptul că Iranul nu obţine în prezent niciunul dintre beneficiile prevăzute prin acord, iar o soluţie poate fi găsită prin întoarcerea americanilor în acord”, insită el.

Comisia Comună de monitorizare, prezidată de către şeful diplomaţiei europene, este ”principalul forum de abordare a problemelor legate de JCPoA”.

Peter Stano a anunţat că nu deţine informaţii cu privire la vreo reuniune viitoare a acestei instanţe.

Acordul semnat de Teheran la Viena în 2015 cu marile puteri - China, Franţa, Germania, Regatul Unit, Rusia şi Statele Unite - dar şi cu UE vizează să împiedice Republica islamică să se doteze cu bomba atomică, prin impunerea unei limitări stricte a programului nuclear iranian, menit să rămână exclusiv civil şi paşnc.

Comunitatea internaţională a ridicat, în schimbul acestei limitări, sancţiunile economice impuse Teheranului.

Însă preşedintele american Donald Trump a catalogat acordul insuficient şi a deplâns faptul că nu abordează programul rachetelor balistice iraniene şi activităţi ”destabilizatoare” ale Iranului în Orientul Mijlociu.

El a retras Statele Unite din acord în mai 2018, a restabilit şi a multiplicat sancţiunile americane, prin dispoziţii care au obligat firmele şi băncile europene să nu desfăşoare activităţi cu Iranul.

Noul preşedinte Joe Biden a promis să revină în acord, însă cu condiţia ca Teheranul să revină în prealabil în cadrul restricţiilor nucleare, din care a început să se retragă în mai 2019, într-o ripostă faţă de sancţiunile americane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.