Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE convine cu privire la cel de-al unsprezecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Pinterest
sanctiuni rusia

La o lună și jumătate după ce Comisia Europeană și-a prezentat propunerea și cu mai puțin de zece zile înainte de un nou summit al șefilor de stat și de guvern din UE, cei 27 de ambasadori ai UE au reușit să încheie un acord privind cel de-al unsprezecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei a cărui principală noutate este că împiedică ţările terțe şi companiile să eludeze restricțiile și să ajute Kremlinul în războiul său împotriva Ucrainei prin exportul de tehnologie și bunuri cu dublă utilizare, relatează El Periodico citat de Rador.

Acest pachet "va da o nouă lovitură mașinii de război a lui Putin cu restricții mai stricte la export, vizând entitățile care sprijină Kremlinul. Instrumentul nostru anti-eludare va împiedica Rusia să primească bunuri sancționate", a salutat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. "Elementele cheie: interdicții suplimentare de tranzit și export (de produse), tehnologie și produse electronice mai avansate, interdicție de eludare pentru țările terțe și companii, sancțiuni împotriva flotelor fantomă, (interdicția) transferurilor de la navă la navă (de petrol), în jur de 100 de persoane pe lista (de măsuri restrictive)", a rezumat ambasadorul Lituaniei în UE, Arnoldas Pranckevicius.

Nu este prima dată când Uniunea Europeană vizează țări terțe care asigură acoperire Kremlinului. În pachetele anterioare de sancțiuni cei 27 au pedepsit deja Iranul pentru că a furnizat drone Moscovei. Acum este vorba de a face un pas mai departe în fața temerii că Vladimir Putin folosește țări din Asia Centrală, precum Armenia, Kazahstan sau Uzbekistan - chiar și Turcia, Emiratele Arabe Unite sau China - pentru a importa tehnologia și produsele de care are nevoie pentru a-şi continua agresiunea. Noul pachet de măsuri restrictive introduce un mecanism legal care le va permite guvernelor europene să restricționeze (ca ultimă soluție și atunci când o serie întreagă de măsuri anterioare precum dialogul eșuează) vânzarea de produse sensibile către țări terțe în cazul în care constată o situație bruscă și inexplicabilă legată de creșterea fluxurilor comerciale din aceste țări către Rusia.

Noua rundă de sancţiuni extinde și lista personalităților și companiilor supuse măsurilor restrictive. În total, se vor adăuga peste 30 de entități și 70 de persoane fizice care nu vor avea voie să intre pe teritoriul comunitar, iar bunurile acestora vor fi înghețate. Printre acestea se află persoane legate de deportarea minorilor ucraineni în Rusia. Pachetul, care așteaptă publicarea deciziei în Jurnalul Oficial al UE, ar include și interzicerea importurilor de petrol prin conducta Drujba.

Acordul politic dintre ambasadori, după săptămâni de negocieri grele, a venit la doar câteva ore după ce Ucraina a eliminat temporar cinci companii maritime grecești de pe "lista sponsorilor de război" a Kievului. Atât Grecia, cât și Ungaria, a cărei OTP Bank rămâne pe listă, protestează de câteva săptămâni împotriva acestei desemnări. Un alt element controversat care a forțat negocierile să se prelungească a fost includerea companiilor chineze pe lista firmelor pentru a restricționa exporturile de tehnologii sensibile pentru eludarea intenționată a sancțiunilor. Schița inițială a inclus un total de șapte nume care ar fi fost în cele din urmă reduse la trei cu sediul în Hong Kong.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.