Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE dorește menținerea corelației dintre obiectivele naţionale de reducere a emisiilor și PIB-ul per capita

PIBfoto

Ţările membre ale Uniunii Europene vor cere Comisiei Europene să menţină corelaţia dintre obiectivele naţionale de reducere a emisiilor poluante şi nivelul lor de avuţie, în contextul în care Executivul comunitar intenţionează să reformeze politicile de mediu ale UE, se arată într-un document comunitar consultat de Reuters.

Şefii de stat şi de guvern din cele 27 de state membre vor avea un summit în perioada 24-25 mai pentru a discuta cum anume intenţionează să îndeplinească noul obiectiv privind reducerea netă cu cel puţin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.

La acest summit va fi predată ştafeta Comisiei Europene, care în luna iulie va propune un amplu pachet de politici de mediu pentru ca noul obiectiv să fie atins, inclusiv reformarea pieţei carbonului şi obiective mai ambiţioase privind energiile regenerabile, scrie Agerpres.ro.

Potrivit Reuters, o variantă de lucru a unui document care urmează a fi adoptat la summitul de la finele acestei luni prevede că liderii UE vor cere ca blocul comunitar să menţină sistemul actual în care obiectivele naţionale de reducere a emisiilor în anumite sectoare sunt stabilite în funcţie de Produsul Intern Brut per capita.

"Consiliul European reafirmă necesitatea de a menţine obiectivele naţionale în cadrul Regulamentului privind partajarea efortului şi a păstra domeniul său larg de aplicare vizând stimularea unor măsuri eficiente la nivel naţional", se arată în documentul pregătit pentru reuniunea liderilor UE. "Distribuirea eforturilor în rândul statelor membre ar trebui să fie bazată pe criteriile actualului Regulament privind partajarea efortului", se mai arată în documentul consultat de Reuters.

Aşa-numitul Regulament privind partajarea efortului stabileşte pentru fiecare stat membru UE un obiectiv de reducere a emisiilor până în 2030 pentru sectoarele care nu intră în domeniul de aplicare al schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) pentru perioada 2021-2030. Aceste sectoare, printre care se numără transportul rutier şi încălzirea clădirilor, sunt responsabile pentru 60% din emisiile totale ale UE.

Obiectivele naţionale sunt bazate pe PIB-ul per capita al unei ţări, ceea ce înseamnă că statele mai sărace au de îndeplinit obiective mai modeste. În timp ce Suedia şi Luxemburg trebuie să îşi reducă emisiile cu 40% până în 2030, Bulgariei i se cere pur şi simplu să nu îşi majoreze emisiile.

Obiectivele naţionale au nevoie însă de un upgrade pentru ca noul obiectiv mai ambiţios al UE în domeniul reducerii emisiilor poluante să poată fi atins. Însă acesta este un subiect sensibil pentru ţările din Europa Centrală şi de Est care sunt îngrijorate de impactul economic al unor obiective mai ambiţioase în domeniul mediului înconjurător.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.