Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE face pasul spre împăcare în disputa cu Washingtonul pe tema subvențiilor din industria aeronautică

UE SUA

Uniunea Europeană a anunţat marţi că este deschisă la negocieri cu Washingtonul în disputa privind subvenţiile din industria aeronautică, după ce SUA au ameninţat cu tarife vamale suplimentare pentru importuri de bunuri din UE în valoare de patru miliarde de dolari, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

În aprilie, biroul lui Robert Lighthizer, reprezentantul special pentru comerţ (USTR) al preşedintelui american, a publicat o listă de produse europene care ar putea face obiectul unor tarife vamale suplimentare pentru ceea ce Washingtonul consideră a fi subvenţii legale acordate de Uniunea Europeană pentru constructorul de avioane Airbus. Pe lista de produse USTR se află atât aeronave comerciale sau subansamble ale acestora, cât şi produse lactate şi vinuri.

Luni seară, USTR a dat publicităţii o listă cu noi produse europene care ar putea face obiectul unor tarife vamale suplimentare, inclusiv măsline, brânză italiană şi whisky scoţian, pe lângă bunurile în valoare de peste 21 de miliarde de dolari anunţate în aprilie.

Citește și: Președintele Tribunalului Timiș, scrisoare care provoacă CUTREMUR în magistratură

UE a reacţionat la anunţul USTR, apreciind că disputa trebuie judecată de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi SUA nu pot face propriul calcul.

"Cifrele USTR se bazează pe estimările interne americane şi nu pe informaţiile OMC. Blocul comunitar rămâne deschis la negocieri, dar se pregăteşte şi de tarife vamale retaliatorii de îndată ce OMC stabileşte că are dreptul să le impună", a precizat marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Reprezentanţii Airbus susţin că anunţul SUA nu este de ajutor.

Citește și: Verdict DRAMATIC al medicilor privind starea de sănătate a lui Mihai Constantinescu

"Acesta doar escaladează tensiunile comerciale, iar în realitate nu schimbă nimic. Nivelul măsurilor retaliatorii este de competenţa OMC şi nu a USTR sau a Boeing", se arată într-un comunicat al grupului aeronautic european.

Surse OMC care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că anunţul SUA privind impunerea de tarife vamale suplimentare pentru importuri de produse agricole din UE este menit să sporească presiunile asupra UE şi să accelereze negocierile.

Uniunea Europeană şi SUA sunt implicate într-o dispută comercială care durează de peste un deceniu cu privire la subvenţionarea producătorilor de avioane Airbus şi Boeing. Organizaţia Mondială a Comerţului a decis că ambele părţi au acordat subvenţii în valoare de miliarde de dolari pentru a dobândi un avantaj pe piaţă şi le-a cerut să înceteze să mai acorde subvenţii, în caz contrar urmând să le sancţioneze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.