Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE îi dă Rusiei o lovitură supremă! Moscova reacționează dur: 'E un jaf!'

UE rusia

UE a adoptat o lege pentru a retrage profiturile extraordinare obținute din activele înghețate ale Băncii Centrale ruse, a spus luni, într-un prim pas concret către obiectivul blocului de a utiliza banii pentru a finanța reconstrucția Ucrainei, relatează Reuters. Ministerul rus de Externe a catalogat măsurile de sancțiuni impuse împotriva activelor şi bunurilor rusești ca fiind un "jaf".

  • Context: UE și Grupul celor Șapte Națiuni (G7) au înghețat circa 300 de miliarde de euro (323 de miliarde de dolari) din activele băncii centrale ruse în urma invaziei Ucrainei de către Rusia. UE și G7 au dezbătut dacă și cum aceste fonduri pot fi utilizate de peste un an.

Statele Unite au propus ideea confiscării definitive a activelor, dar oficialii UE consideră acest lucru ca fiind prea riscant din punct de vedere juridic.

Două treimi din aceste fonduri sunt în UE, majoritatea fiind deținute de casa de compensare din Belgia Euroclear. Până acum, doar impozitele pe activele din Belgia au fost alocate unui fond dedicat pentru Ucraina, gestionat de guvernul belgian.

Ce presupune legea?

Legea adoptată luni înseamnă că depozitarilor centrali de valori mobiliare (CSD), precum Euroclear, li se va interzice utilizarea profiturilor nete și trebuie să păstreze separat veniturile din activele rusești.

Se aplică instituțiilor care dețin mai mult de 1 milion de euro (1,1 milioane de dolari) din activele Băncii Centrale a Rusiei.

„Decizia de astăzi, în conformitate cu poziția G7, clarifică statutul juridic al veniturilor generate de CSD-uri în legătură cu deținerea de active imobilizate rusești și stabilește reguli clare pentru entitățile care le dețin”, a spus Consiliul UE. , un organism legislativ care grupează statele membre.

Așteptările

UE estimează că aproximativ 15 miliarde de euro (16,17 miliarde de dolari) din astfel de profituri ar putea fi realizate pentru Ucraina în următorii 4 ani. Separat, UE a fost de acord să aloce 50 de miliarde de euro (53,89 miliarde de dolari) în ajutor Kievului.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a salutat anunțul despre X

"Încurajăm măsuri suplimentare pentru a permite utilizarea lor practică în beneficiul Ucrainei. Acești pași trebuie să fie ambițioși și prompti", a spus el.

Rusia, reacție dură

Kremlinul nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Moscova a spus că orice încercare de a folosi active rusești înghețate ca garanție pentru a strânge fonduri pentru Ucraina ar fi ilegală și ar duce la ani de litigii, deoarece Moscova ar contesta acest lucru. Ministerul rus de Externe a catalogat măsurile de sancțiuni impuse împotriva activelor şi bunurilor rusești ca fiind un "jaf".

"Asta înseamnă furt: însuşirea a ceva ce nu îţi aparţine", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, postului de radio Sputnik, preluat de agenţia TASS. "Având în vedere că ţara noastră a calificat asta drept furt, vor fi trataţi ca hoţi", a adăugat ea, insistând: "nu ca manipulatori politici, nu ca tehnologi supraevaluaţi, ci ca hoţi".

Zelenski: „Activele ruseşti trebuie confiscate. Să fie folosite pentru protejarea împotriva agresiunii Rusiei”

Toate bunurile ruseşti şi ale persoanelor afiliate cu această ţară trebuie să fie folosite pentru a protejarea împotriva agresiunii ruşilor şi este necesar un nou pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la începutul acestui an, într-un discurs, potrivit Ukrinform.

"Vreau să remarc rezultatele dialogului cu partenerii noştri în ceea ce priveşte activele ruseşti: în această lună, ne-am apropiat de decizia de care avem nevoie, care va fi corectă. Toate bunurile ruseşti - bunurile statului terorist în sine şi ale persoanelor afiliate acestuia - care se află în diferite jurisdicţii şi sunt îngheţate, trebuie să fie folosite pentru protejarea împotriva agresiunii ruseşti. Acestea trebuie să fie confiscate. Şi facem totul pentru a ne asigura că această decizie este pregătită în mod semnificativ în viitorul apropiat", a subliniat Zelenski, relatează News.ro.

El a mulţumit tuturor celor care au ajutat Ucraina să promoveze acest mecanism de restabilire a justiţiei.

"Şi, bineînţeles, sancţiunile. Este nevoie de un nou pachet de sancţiuni din partea UE, iar noi îl pregătim. De asemenea, pregătim noi măsuri pentru a limita capacitatea Rusiei de a eluda sancţiunile. Fiecare manifestare a presiunii asupra Rusiei aduce pacea mai aproape. Fiecare manifestare de ajutor pentru Ucraina protejează viaţa. Sunt recunoscător tuturor celor care sunt alături de Ucraina! Le mulţumesc tuturor celor care luptă şi muncesc pentru ţara noastră, pentru independenţa noastră şi pentru poporul nostru", a declarat Zelenski.

UE pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei, la doi ani de la începutul războiului

Uniunea Europeană se pregăteşte să impună Rusiei un nou pachet de sancţiuni, înaintea împlinirii a doi ani de la declanşarea invaziei ruse care a declanşat războiul din Ucraina, relatează Agerpres.

Conform unor informaţii obţinute de agenţia citată, sancţiunile vor fi extinse semnificativ, incluzând peste 200 de persoane şi organizaţii cărora li se vor bloca activele din UE. Totodată, vor fi vizate mai multe companii care contribuie la dezvoltarea militară şi tehnologică a Rusiei sau la consolidarea apărării şi securităţii acestei ţări.

Uniunea nu va mai putea vinde produse şi tehnologii cu legături militare cu Rusia.

Bruxellesul a utilizat recent această tactică împotriva unor companii din China, Uzbekistan, Iran sau Emiratele Arabe Unite, acuzate de implicare în ocolirea sancţiunilor europene.

Propunerile concrete pentru noul pachet de sancţiuni - al 13-lea de până acum, din februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina - au fost prezentate statelor membre ale UE de înalţi oficiali ai Comisiei Europene la sfârşitul săptămânii trecute, precizează dpa.

Următorul pas este redactarea unei rezoluţii privind sancţiunile, care va trebui apoi aprobată oficial de cele 27 de ţări din Uniune.

Precedentul pachet a inclus interdicţia importurilor de diamante şi bijuterii din Rusia. De mai mult timp este în vigoare o interdicţie extensivă a importurilor de ţiţei, cărbune, aur şi produse de lux ruseşti, precum şi o serie de măsuri împotriva băncilor şi instituţiilor financiare ruse.

Potrivit dpa, odată cu sancţiunile s-ar putea decide încă o măsură deja luată în considerare: confiscarea veniturilor generate de activele blocate ale Băncii Centrale a Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.