DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

UE laudă Republica Moldova: 'A înregistrat progrese în punerea în aplicare a reformelor esenţiale'

European Parliament
UE PE parlamentul european

În urma schimbării de guvern care a avut loc în luna iunie 2019, Republica Moldova a înregistrat progrese solide în punerea în aplicare a reformelor esenţiale menite să oprească deteriorarea standardelor democratice şi a statului de drept, astfel încât cetăţenii să poată beneficia pe deplin de avantajele oferite de Acordul de asociere UE-Moldova, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE), potrivit Agerpres.

UE a publicat joi concluziile Raportului privind punerea în aplicare a asocierii, în contextul politicii europene de vecinătate revizuite, raport care analizează punerea în aplicare în ultimul an a angajamentelor asumate în temeiul Acordului de asociere UE-Moldova. Raportul va fi abordat în cadrul reuniunii anuale a Consiliului de asociere UE-Republica Moldova, care va avea loc la Bruxelles, la 30 septembrie 2019.

"Noul guvern al Republicii Moldova a demarat un program important de reforme, menit să consolideze democraţia şi statul de drept în această ţară. Sperăm că autorităţile îşi vor onora angajamentele asumate şi vor pune în aplicare Acordul ambiţios dintre UE şi Moldova, în beneficiul cetăţenilor noştri. La nivelul UE, ne afirmăm disponibilitatea de a continua să acordăm asistenţă şi sprijin Republicii Moldova în acest proces fiindcă preţuim foarte mult prietenia noastră", a declarat Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini.

Citește și: Liviu Dragnea, la prima apariție publică după încătușare! Cum arată fostul lider PSD

La rândul său, comisarul pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri privind extinderea, Johannes Hahn, a adăugat că vor fi intensificate sprijinul financiar şi consilierea, "ca răspuns la programul solid de reforme al guvernului".

"Am reluat deja, din luna iulie 2019, plăţile de sprijin bugetar; de asemenea, am semnat cu guvernul acorduri de finanţare privind dezvoltarea locală durabilă şi statul de drept care vor permite implementarea programelor menite să ofere cetăţenilor Republicii Moldova beneficii concrete. Suntem pregătiţi să ne intensificăm şi mai mult sprijinul financiar şi consilierea, ca răspuns la programul solid de reforme al guvernului. Toate acestea sunt semnale clare ale aprecierii noastre cu privire la măsurile luate deja şi constituie o încurajare oferită autorităţilor de a continua pe calea ambiţioasă a reformelor", a spus Hahn.

Raportul publicat joi, elaborat de Serviciul European de Acţiune Externă şi de serviciile Comisiei Europene, arată că, deşi reformele din sectorul economic şi bancar au continuat în cursul anului 2018, reformele structurale fundamentale ale sistemului judiciar, lupta împotriva corupţiei, urmărirea penală a fraudelor bancare din 2014 şi asigurarea pluralismului mass-mediei au rămas în urmă.

Citește și: Cutremur pe scena politică! Dezvăluirea făcută de Radu Cristescu

Ca urmare a faptului că, în iunie 2018, alegerile pentru funcţia de primar al oraşului Chişinău au fost invalidate într-un mod lipsit de transparenţă, UE şi alţi actori internaţionali au remarcat o degradare a situaţiei statului de drept şi a democraţiei, care sunt valorile şi principiile cheie pe care se întemeiază ambiţiosul Acord de asociere UE-Moldova. În lumina acestor evoluţii, UE a luat, în 2018, decizia de a amâna plăţile pentru sprijin bugetar şi asistenţă macrofinanciară şi de a recalibra şi reduce alte forme de sprijin financiar.

Noul Guvern care a preluat puterea în luna iunie 2019 s-a angajat să vegheze la punerea în aplicare consolidată şi consecventă a acordului de asociere, inclusiv a dispoziţiilor privind zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare, cu respectarea deplină a principiilor fundamentale ale acordului.

Guvernul a adoptat o serie de programe care axate pe reformele cele mai urgente şi a luat măsuri importante, în special în ceea ce priveşte cadrul electoral, lupta împotriva corupţiei şi depolitizarea instituţiilor statului. Ca răspuns, Comisia a reluat acordarea asistenţei pentru sprijin bugetar şi a semnat trei acorduri de finanţare cruciale, cu o valoare totală de aproape 55 de milioane de euro, se arată în comunicatul executivului comunitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.