Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE nu e mulțumită de Republica Moldova! Chișinăul stă prost la capitolul prevenirii corupției. Nivelul actual rămâne 'în general nesatisfăcător'

coe.int
greco

Republica Moldova a implementat în mod satisfăcător doar șase din cele 18 recomandări în domeniul luptei și prevenirii corupției. O arată un raport al Grupului de State împotriva Corupției (GRECO), organism al Consiliului Europei care a concluzionat că nivelul actual de conformitate cu recomandările rămâne ”în general nesatisfăcător” și solicită R. Moldova să furnizeze un raport privind progresul în implementarea recomandărilor restante până pe 31 martie 2024.

Astfel, GRECO concluzionează că R. Moldova a implementat în mod satisfăcător doar șase dintre cele 18 recomandări cuprinse în Raportul de evaluare. De asemenea, alte 10 recomandări au fost parțial implementate, iar două nu au fost implementate.

La capitolul activitatea deputaților, raportul arată că, în afară de o practică parlamentară de ridicare a imunității, progresul în implementarea recomandărilor restante este destul de minuscul. GRECO recomandă adoptarea unui cod de conduită pentru parlamentari, care să includă reguli pentru diferite situații de conflict de interese și pentru interacțiunile cu terți/lobbyiști.

Totodată, Chișinăului i se recomandă să depună eforturi mai viguroase pentru a actualiza site-ul web al Parlamentului cu informații despre proiectele de lege, pentru a organiza consultări publice semnificative și pentru a asigura o luare în considerare adecvată a contribuțiilor publicului. ANI continuă să aibă deficit de personal și nevoie de o strategie instituțională.

La capitolul activității judecătorilor, înlăturarea calității de membru CSM din oficiu a Ministrului Justiției și a Procurorului General este un pas important. La fel, a fost evidențiată stabilirea criteriilor de alegere a judecătorilor și membrilor CSM, obligația statutară a CSM de a-și motiva toate deciziile, adoptarea de decizii motivate în materie disciplinară și anumite modificări ale procedurii disciplinare a judecătorilor ca fiind evoluții pozitive.

Cu toate acestea, trebuie subliniat că procesul de pre-vetting a candidaților la CSM, verificarea propusă pentru anumite categorii de judecători, precum și rolul sporit al ministrului Justiției în convocarea Adunării Generale a Judecătorilor afectează negativ implementarea anumitor recomandări restante și poate submina realizările obținute până acum.

În ceea ce privește procurorii, sunt în curs de desfășurare proiecte de amendamente pentru desființarea calității de membru din oficiu a Ministrului Justiției și a Președintelui CSM în Consiliul Superior al Procurorilor și pentru revizuirea și consolidarea cadrului legal privind răspunderea disciplinară a procurorilor. Autoritățile sunt încurajate să adopte modificările propuse și să pună în aplicare punerea în aplicare a recomandărilor restante.

GRECO concluzionează că nivelul actual de conformitate cu recomandările rămâne ”în general nesatisfăcător” și solicită R. Moldova să furnizeze un raport privind progresul în implementarea recomandărilor restante până pe 31 martie 2024.

Grupul Statelor împotriva Corupției, organism al Consiliului Europei, a fost înființat în anul 1999 pentru ameliorarea capacității statelor membre de a lupta contra corupției. GRECO, care este, de asemenea, deschisă pentru statele non-europene, are în prezent 49 de membri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.