Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE nu mai prea are ce sancțiuni să impună Rusiei: 'Am terminat!'

lboro.ac.uk
sanctiuni rusia

Majoritatea oficialilor europeni recunosc că singurele părți ale economiei rusești care nu sunt sancționate de UE sunt cele fără de care unul sau mai multe state membre ale UE nu pot exista și, prin urmare, măsurile care le vizează ar fi supuse la veto, relatează publicația Financial Times (FT).

„Am terminat", a spus unul dintre oficiali pentru FT. „Dacă vom face mai multe sancțiuni, vor fi mai multe scutiri decât măsuri", a mai explicat acesta.

După zece pachete de sancțiuni împotriva Rusiei de când aceasta a lansat invazia în Ucraina,UE ar putea foarte bine să fi ajuns la fundul sacului, titrează publicația amintită.

Ce ar putea să fie vizat în pachetul nr. 11 de sancțiuni?

Vineri încep consultările - întâlniri între Comisie și oficiali din statele membre pentru a prezenta în mod informal propuneri de sancțiuni - pentru un presupus al 11-lea pachet.

Potrivit oficialilor care lucrează la viitoarele sancțiuni ale blocului european, acțiunile suplimentare se vor limita probabil la extinderea listei persoanelor care fac obiectul înghețării activelor și al interdicțiilor de călătorie (în prezent, aproape 1 500 de persoane și peste 200 de entități) și la măsuri de înăsprire a măsurilor existente prin eliminarea lacunelor.

Cu toate acestea economia Rusiei este - deocamdată - încă pe cale să crească în acest an, iar industria sa încă funcționează. Există totuși o mare varietate de opinii cu privire la cât timp ar putea dura acest lucru.

Unele state UE își vor repeta cererile de interzicere a exporturilor de combustibil nuclear și de servicii ale Rusiei, un demers care a luat amploare în ultimele zile, cu sprijinul Germaniei.

Dar, având în vedere că Franța, Ungaria și alții se împotrivesc, probabil că vor trebui să se mulțumească cu sancțiuni individuale împotriva directorilor din cadrul grupului nuclear Rosatom, controlat de Kremlin, alături de oficialii ruși implicați în confiscarea centralei nucleare ucrainene Zaporojie și în privința celor acuzați că au răpit minori ucraineni.

Context

UE a lovit Rusia cu zece pachete de sancțiuni, interzicând fluxuri comerciale bilaterale în valoare de peste 135 de miliarde de euro. Aceasta include aproape toate importurile de petrol din Rusia și exporturile de o mulțime de tehnologii, utilaje și produse electronice. Au fost înghețate active în valoare de aproximativ 21,5 miliarde de euro aparținând persoanelor și entităților sancționate, alături de 300 de miliarde de euro de numerar de la Kremlin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.