Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE nu se simte responsabilă pentru moartea migranţilor în apele Mediteranei

europarl.eu
Comisia europeana UE

Uniunea Europeană nu se simte responsabilă pentru moartea numeroşilor migranţi în apele Mării Mediterane, care încearcă să ajungă din Africa în Europa, a declarat vineri Comisia Europeană, după ce Biroul Înaltului comisar ONU pentru drepturile omului dăduse publicităţii miercuri un raport în care blama UE şi Libia pentru că nu protejează suficient migranţii, potrivit EFE.

"UE nu este o cauză a acestei tragedii legate de migraţia ilegală şi nici a faptului că au murit oameni în timpul traversării Mediteranei pentru a ajunge în Europa", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Peter Stano, în cadrul unei conferinţe de presă.

Blocul comunitar nu este "un actor care provoacă situaţia acestei migraţii şi a acestei tragedii", a insistat el, scrie Agerpres.ro.

"Suntem un actor care caută soluţii şi ne-am angajat pe această cale, toate eforturile şi energiile noastre sunt dedicate găsirii unor soluţii. Prioritatea noastră este să salvăm vieţi în Marea Mediterană şi vom continua să lucrăm cu ţările membre, cu partenerii noştri internaţionali în acest sens", a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei, insistând că eforturile UE vizează salvarea de vieţi pe mare şi prevenirea migraţiei ilegale.

Peter Stano a adăugat că UE va continua să colaboreze cu ţări terţe pentru a rezolva cauzele migraţiei şi a combate traficul ilegal de persoane.

Biroul Înaltului al Comisar al ONU pentru drepturile omului Michelle Bachelet a dat publicităţii miercuri un raport despre căutarea şi salvarea migranţilor în zona centrală a Mediteranei - o rută care leagă Libia de coasta Italiei - în cursul anului 2020.

Garda de coastă libiană a interceptat 10.352 de persoane în urmă cu un an, conform cifrelor oficiale, forţându-le să se întoarcă în Libia, o cifră mai mare faţă de cea din 2019, de 8.403. Mulţi dintre aceştia au fost reţinuţi în mod arbitrar la întoarcere.

În perioada respectivă, potrivit raportului, UE şi ţările membre nu numai că şi-au redus semnificativ operaţiunile de căutare şi salvare maritimă, dar şi activitatea organizaţiilor umanitare care se ocupau de aceasta a fost obstrucţionată.

Stano a explicat că UE, prin intermediul Frontex şi al Forţei sale navale în Mediterana a determinat gărzile de coastă libiene să-şi asume mai multe responsabilităţi decât înainte în salvarea migranţilor când aceştia se află în apele internaţionale, dar ONU susţine că cei salvaţi nu trebuie retrimişi în Libia, care nu este considerată o ţară sigură.

Din această cauză, Înaltul comisar ONU a cerut UE şi Libiei să-şi schimbe practicile pentru că cele actuale duc la pierderea vieţii multor migranţi.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a asigurat vineri că recomandările raportului "sunt luate foarte în serios" , adăugând că multe dintre ele reprezintă "un element-cheie" în noul pact al migraţiei şi azilului pe care l-a propus executivul comunitar.

În ceea ce priveşte Libia, Stano a spus că "toate eforturile" Celor 27 se concentrează pe "ameliorarea tratamentului persoanelor salvate în zona de operaţiuni exclusiv libiană" şi a subliniat că atât timp cât conflictul civil libian nu va fi rezolvat "nu putem soluţiona eficient toate problemele care există astăzi în Libia, între care şi problema migraţiei".

El a amintit că UE se opune existenţei centrelor de detenţie libiene pentru migranţi şi că a cerut ca acestea să fie închise, potrivit EFE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.