Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'UE nu se teme de Putin și este pregătită să reacționeze în cazul opririi livrărilor de gaze rusești', avertizează Comisarul pentru Afaceri Economice

euractiv.com
Paolo Gentiloni

Uniunea Europeană este "pregătită să reacționeze" la decizia Rusiei de a întrerupe livrările de gaze către blocul comunitar, a declarat sâmbătă un înalt oficial UE pentru CNBC.

Paolo Gentiloni, Comisarul Uniunii Europene pentru Afaceri Economice, a declarat că UE nu se teme "de deciziile lui Putin".

Gigantul energetic rus de stat Gazprom a anunțat vineri oprirea pe termen nelimitat a fluxurilor de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream 1, invocând necesitatea unor reparații suplimentare, informează cnbc.com.

Măsura a fost luată după ce livrările fuseseră deja oprite săptămâna trecută pentru o "întrerupere de întreținere" planificată, care ar fi trebuit să dureze până la 3 septembrie.

"Ne așteptăm ca Rusia să respecte contractele pe care le are, dar chiar dacă armarea energiei va continua sau va crește ca răspuns la sancțiunile noastre, cred că Uniunea Europeană este pregătită să reacționeze", a declarat Paolo Gentiloni.

"Desigur, trebuie să economisim energie, trebuie să raționalizăm energia, avem un nivel ridicat de stocare și nu ne temem de deciziile lui Putin", a declarat Gentiloni pentru Steve Sedgwick de la CNBC, la Forumul Ambrosetti din Italia.

"I-am cerut lui Putin să respecte contractele, dar dacă nu le respectă, atunci suntem gata să reacționăm", a spus el, fără a detalia exact ce acțiuni ar putea implica acest lucru.

Oprirea livrărilor vine după o vară de relații instabile între Rusia și UE, în contextul în care războiul din Ucraina continuă, Rusia fiind acuzată că " folosește ca pe o armă" livrările de gaze către vecinii săi europeni în încercarea de a face presiuni asupra blocului pentru reducerea sancțiunilor. Rusia neagă aceste acuzații.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.