Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE oferă cetăţenilor britanici din Europa avantaje post-Brexit

pixabay.com
brexit

Uniunea Europeană va oferi Regatului Unit protecţia drepturilor de asistenţă socială şi de reşedinţă ale cetăţenilor britanici de pe continent, după Brexit, arată un document consultat joi de Reuters.

Documentul, care va fi discutat luna viitoare de diplomaţi, arată că "acordul de retragere ar trebui să protejeze drepturile cetăţenilor din UE27, ale cetăţenilor britanici şi ale familiilor lor care, la date intrării în vigoare a acordului de retragere, se bucurau de drepturi legate de libera circulaţie, conform legislaţiei Uniunii". Se prevăd şi alte detalii despre drepturile care vor fi asigurate. UE cere ca drepturile europenilor şi ale familiilor lor în Regatul Unit să fie menţinute până în ziua Brexit din martie 2019, iar la acestea să se adauge orice drepturi vor fi dobândite ulterior. Reciproc, se oferă aceleaşi drepturi britanicilor.

Citește și: FBI intră în familia lui Trump. Ginerele președintelui SUA este anchetat pentru relațiile cu rusii

Printre altele, celor care se stabilesc în străinătate în martie 2019 ar urma să li se garanteze dreptul legal de reşedinţă timp de cinci ani, până în 2024, când ar putea dobândi dreptul de reşedinţă pe viaţă. Cei care s-au mutat ca studenţi, înainte de Brexit, ar trebui să aibă ulterior dreptul la muncă, aşa cum se întâmplă în prezent. Copiii europenilor angajaţi în Regatul Unit ar urma să primească alocaţiile familiale chiar dacă nu locuiesc acolo - la fel şi copiii britanicilor angajaţi în Uniune.

Negocierile pentru retragerea Regatului Unit din UE încep luna viitoare. Poziţiile exprimate deja la Bruxelles au pus accentul pe obiectivul de a apăra drepturile celor trei milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în prezent în Regatul Unit. S-a recunoscut şi nevoia de reciprocitate, constând în asigurarea aceloraşi drepturi pentru cei un milion de britanici din celelalte 27 de ţări ale Uniunii.

Premierul britanic Theresa May a cerut garantarea reciprocă a tuturor drepturilor actuale ale cetăţenilor europeni şi britanici, în timp ce UE insistă că trebuie negociat în detaliu, pentru ca persoanele afectate să aibă garanţii legale, anunță Agerpres.

Unul din punctele cele mai sensibile ale documentului prezentat de Reuters este pretenţia UE de a monitoriza respectarea de către Regatul Unit a drepturilor europenilor, după Brexit, şi jurisdicţia Curţii Europene de Justiţie în privinţa oricăror controverse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.