Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE pe picior de război - Propunerea Comisiei Europene cu privire la industria de apărare

nyt.com
armament

Pe 5 martie, Comisia Europeană va propune modalități de a stimula industria europeană de apărare și de a o trece la „modul economiei de război”, ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a informat Reuters, citând oficiali UE.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, va prezenta propuneri specifice membrilor blocului pentru a cumpăra în comun de la companiile europene de arme și a crește capacitățile de producție ale acestor firme, potrivit oficialilor.

Vestea vine pe fondul îngrijorărilor pe bătrânul continent că SUA ar putea să nu fie un partener de încredere pentru securitatea europeană și să sprijine Ucraina dacă Donald Trump va câștiga viitoarele alegeri prezidențiale.

"Trebuie să schimbăm paradigma și să trecem în modul economie de război. Aceasta înseamnă, de asemenea, că industria europeană de apărare trebuie să-și asume mai multe riscuri, cu sprijinul nostru", a comentat Breton.

„În contextul geopolitic actual, Europa trebuie să-și asume o responsabilitate mai mare pentru propria sa securitate, indiferent de rezultatul alegerilor aliaților noștri la fiecare patru ani”.

Trump a stârnit indignare în țară și în străinătate când a spus că va încuraja Rusia să facă „orice naiba vrea” membrilor NATO care nu ating pragul de 2% pentru cheltuielile de apărare.

În timp ce președintele american Joe Biden a calificat remarcile lui Trump drept „periculoase” și „neamericane”, comentariile au determinat discuții între oficialii europeni cu privire la necesitatea încrederii în sine în probleme de securitate.

 

Performanța industriei europene de apărare

Performanța industriei europene de apărare, în special în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei, a fost slabă, întrucât UE nu și-a îndeplinit promisiunea de a livra 1 milion de obuze de artilerie între martie 2023 și 2024. După ce a furnizat doar aproximativ jumătate din carierele promise, Bruxelles-ul a mutat termenul până la sfârșitul acestui an.

Una dintre propunerile lui Breton a inclus obligarea companiilor europene de arme să acorde prioritate comenzilor europene în perioade de criză sau crearea unei versiuni europene a schemei de vânzări militare străine din SUA, care ajută alte guverne să cumpere de la companii americane, a scris Reuters.

Se pare că comisarul va propune un pachet de finanțare de 1,5 miliarde de euro (1,63 miliarde de dolari) până la sfârșitul anului 2027, ceea ce va crea, totuși, un cadru legal pentru contribuții suplimentare. În ianuarie, Breton a propus un fond de 100 de miliarde de euro (108 miliarde de dolari) pentru a stimula producția europeană de apărare.

Oficialii UE au declarat pentru Reuters că doresc să includă Ucraina în schema de achiziții pentru a sprijini în comun capacitatea de producție.

„Misiunea noastră aici este să tratăm Ucraina ca aproape echivalentă cu un stat membru”, a spus un oficial anonim.

Propunerile ar trebui să fie aprobate de toate cele 27 de state membre și de Parlamentul European.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.