Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE pregătește sancțiuni împotriva Patriarhului Kirill al Moscovei - Ursula von der Leyen anunță termenele pentru renunțarea la petrolul rusesc

Patriarhia Moscovei
patriarh kirill

Țările Uniunii Europene ar trebui să interzică importurile de petrol rusesc în următoarele șase luni și toate produsele petroliere rafinate până la sfârșitul anului, a declarat miercuri dimineață președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Parlamentul European, în timp ce a prezentat noul pachet de măsuri al blocului împotriva Rusiei, notează The New York Times.

Interdicția asupra țițeiului și alte măsuri vor fi prezentate în detaliu ambasadorilor din UE miercuri și se așteaptă ca acestea să fie adoptate până la sfârșitul săptămânii.

"Să fim clari, nu va fi ușor", a declarat Ursula von der Leyen în fața deputaților europeni la sesiunea plenară a Parlamentului de la Strasbourg, Franța. "Unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc. Dar pur și simplu trebuie să lucrăm la asta".

Anunțul ei a fost întâmpinat cu aplauze de către deputați, reflectând consensul larg că măsura, deși dificil de luat și potențial dureroasă din punct de vedere economic pentru europeni, a fost anticipată de mult timp ca fiind necesară pentru a începe să-l priveze pe președintele Vladimir V. Putin de banii necesari pentru finanțarea războiului.

Diplomații UE care au văzut documentele privind sancțiunile au declarat că Ungaria și Slovacia, doi membri cu o dependență foarte mare de importurile de petrol rusesc, vor avea termen până în decembrie 2023 pentru a interzice combustibilul.

Diplomații au mai spus că propunerea va include sancțiuni împotriva șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill al Moscovei, într-o mișcare extrem de simbolică care îl va viza pentru că a susținut invazia lui Putin în Ucraina.

Ursula von der Leyen a declarat că blocul de 27 de țări va impune sancțiuni și asupra Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia.

Propunerea include interzicerea mai multor posturi de radio și televiziune rusești de pe frecvențele europene și oprirea companiilor din UE de a furniza clienților ruși servicii precum consultanță în domeniul relațiilor publice și contabilitate.

"Privăm economia rusă de capacitatea sa de a se diversifica și de a se moderniza", a declarat Ursula von der Leyen. "Putin a vrut să șteargă Ucraina de pe hartă. Este clar că nu va reuși".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.