Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE pune pe masă la 14-lea pachet de sancţiuni vizând gazele naturale lichefiate (GNL) din Rusia

offshore-technology.com
gnl

Uniunea Europeană (UE) persistă în impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, chiar și la peste doi ani de la invazia Ucrainei. Ambasadorii celor 27 de state membre se întâlnesc miercuri seara la Bruxelles pentru a discuta despre un nou pachet de sancțiuni, care marchează al 14-lea set de măsuri de restricție impuse de la începutul războiului, relatează RFI.

Noutatea este că cei 27 vizează de această dată gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia. Acesta este unul dintre ”unghiurile moarte” ale reacţiei europene împotriva Războiului din Ucraina. Spre deosebire de alte materii prime, GNL pot fi importate în continuare din Rusia de către statele membre UE. Cei 27 depind puternic de Moscova în privinţa gazelor naturale.

Înainte de Războiul din Ucraina, 40% din importurile proveneau din Rusia. Această cotă a scăzut la 15%, un nivel în continuare important.  În vederea evitării GNL ruse este necesară o diversificare a aprovizionării. ”Este un proces lung şi costisitor, care necesită investiţii în infrastructuri”, recunoaște Bruxellesul, potrivit News.ro. Acesta este motivul pentru care nu se pune problema unei interziceri totale a importurilor de GNL.

Ambasadorii UE discută miercuri la Bruxelles interzicerea reexportării. UE este un centru de export al gazelor naturale lichefiate ruseşti, unde sunt încărcate pe nave şi trimise în alte ţări, mai ales în Asia. Fără acest ”hub” european, Moscova este nevoită să-şi refacă planurile şi să folosească altă rută - la Marea Arctică -, mult mai costisitoare şi care ridică numeroase probleme logistice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.