Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE, reactie dura dupa martea neagra din Polonia: Sa respecte statul de drept

martea neagra

Comisia Europeană a îndemnat Varşovia să respecte statul de drept, cerându-i să nu aplice legea care reformează Tribunalul Constituţional polonez înainte de a evalua impactul ei asupra independenţei acestei jurisdicţii, potrivit unei scrisori consultate de AFP.

Comisia cere "ca, în final, această lege nu să fie adoptată sau cel puţin să nu intre în vigoare înainte ca toate chestiunile referitoare la impactul său asupra independenţei şi funcţionării Tribunalului Constituţional să fie pe deplin şi corect evaluate", a scris vicepreşedintele CE Frans Timmermans în această scrisoare.

Partidul conservator polonez, condus de Jaroslaw Kaczynski, a votat marţi noaptea o lege privind Tribunalul Constituţional pe care îl vede ca un obstacol pentru reformele sale şi încearcă să îi paralizeze activitatea, potrivit Curţii Supreme, opoziţiei liberale şi unor organizaţii neguvernamentale precum Amnesty International şi Comitetul Helsinki.

Nou episod al luptei dintre Tribunalul Constituţional, cu atribuţii în a se pronunţa asupra conformităţii legilor, şi Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la putere din octombrie, această lege a fost aprobată de 235 de deputaţi, contra 181 şi patru abţineri.

Textul, dezbătut în viteză, introduce, printre altele, regula unei majorităţi calificate de două treimi pentru verdictele Tribunalului, obligat să reunească pentru a se pronunţa în cazuri de mare importanţă 13 judecători din totalul de 15 ai acestei curţi, faţă de nouă înainte. În plus, textul introduce termene obligatorii de trei până la şase luni între depunerea unei sesizări şi verdictul Tribunalului Constituţional (14 zile până în prezent), ceea ce "anunţă iminente potenţiale întârzieri şi, de fapt, paralizia" Tribunalului, este de părere Curtea Supremă.

Or, PiS a numit deja cinci judecători din partea sa, urmând o procedură controversată, situaţie ce îi va permite să blocheze cu uşurinţă avizele defavorabile ale Tribunalului. Acţiunea sa a provocat un val de critici din partea opoziţiei, mass-media şi a unor personalităţi din străinătate, cum este preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Acesta din urmă a comparat situaţia "dramatică" din Polonia cu o "lovitură de stat", spre marea nemulţumire a guvernului de la Varşovia.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.