Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE salută raportul ONU privind drepturile omului din regiunea chineză Xinjiang

theglobeandmail.com
china

Uniunea Europeană a salutat joi raportul ONU despre presupusele încălcări ale drepturilor omului în regiunea Xinjiang din China, alăturându-se apelului unor experţi ai Naţiunilor Unite de a "monitoriza îndeaproape" situaţia, potrivit AFP și Agerpres.

Acest raport extrem de aşteptat, publicat marţi seară de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (UNHCR), "subliniază încălcările grave ale drepturilor omului care au loc la Xinjiang şi care, conform raportului, constituie crime internaţionale, în special crime împotriva umanităţii", a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Raportul menţionează că există "probe credibile" de acte de tortură şi de violenţe sexuale faţă de minoritatea musulmană uigură şi face apel la comunitatea internaţională să acţioneze.

"Aşa cum arată raportul, situaţia drepturilor omului" la Xinjiang "necesită o atenţie urgentă din partea guvernului chinez, a Naţiunilor Unite (...), precum şi a comunităţii internaţionale în sens larg. UE se alătură apelului lansat de experţii ONU pentru a monitoriza îndeaproape şi pentru a evalua situaţia drepturilor omului în China", a concluzionat Josep Borrell.

La rândul său, Germania a făcut apel joi la Beijing "să le acorde imediat tuturor locuitorilor din Xinjiang posibilitatea de a-şi exercita pe deplin drepturile".

În ceea ce o priveşte, China a denunţat ferm joi raportul ONU, spunând că este "o colecţie de dezinformări" şi "un instrument politic" creat de "zbiri" ai occidentalilor.

Într-o postare de joi pe Twitter, Josep Borrell i-a adus un omagiu Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, al cărei mandat s-a încheiat miercuri, salutând "leadership-ul" său şi "eforturile neobosite de a apăra drepturile tuturor (...), într-o perioadă în care drepturile omului sunt tot mai contestate".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.