Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE se aşteaptă la o nouă reducere a livrărilor de gaze ruseşti şi pregăteşte un plan pentru reducerea cererii pentru acest combustibil

Comisarul pentru Energie al Uniunii Europene, Kadri Simson, a declarat luni că este probabilă o ”întrerupere gravă” a aprovizionării cu gaze a Uniunii Europene din Rusia, ea îndemnând ţările să îşi actualizeze planurile de urgenţă pentru şocurile de aprovizionare şi să folosească alţi combustibili acolo unde este posibil, pentru a păstra gazele, transmite Reuters preluat de agerpres.

”De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, ştim că este posibilă o perturbare foarte serioasă, iar acum pare probabilă. Am făcut o muncă foarte importantă pentru a fi pregătiţi pentru asta. Dar acum este momentul să o intensificăm”, a declarat Kadri Simson, după o întâlnire a miniştrilor Energiei.

Comisia Europeană va prezenta luna viitoare un plan pentru ca ţările UE să îşi coordoneze pregătirile pentru noi şocuri de gaze, deoarece Rusia a tăiat sau redus deja livrările pentru 12 din cele 27 de state membre ale blocului.

Planul UE va identifica măsuri pentru reducerea cererii de gaze şi va identifica sectoarele critice în care reducerea cererii de gaze ar putea perturba lanţurile de aprovizionare, a spus Simson.

Luni mai devreme, ea a spus că cetăţenii, care sunt clasificaţi drept ”consumatori protejaţi” de gaze în conformitate cu normele UE, vor fi protejaţi de orice restricţii privind utilizarea gazului.

Simson a spus că cele mai recente reduceri ale livrărilor de gaze ale Moscovei către Europa au fost menite să destabilizeze piaţa energetică a Europei, să umfle preţurile energiei deja în creştere şi să împiedice ţările să umple depozitele de gaze înainte de sezonul de încălzire de iarnă.

Rusia a negat că reducerile sunt premeditate şi a atribuit scăderea bruscă a livrărilor prin conducta Nord Stream 1 din această lună pe seama problemelor cu echipamentele.

Ţările UE sunt în mare parte responsabile pentru propriile politici energetice, iar Simson a îndemnat guvernele naţionale să acţioneze acum pentru a reduce consumul de gaze - inclusiv prin utilizarea de mai puţină energie - pentru a se asigura că depozitele sunt suficient de pline pentru a suporta orice şocuri suplimentare de aprovizionare în iarna viitoare.

Stocurile combinate de gaze ale ţărilor UE sunt pline în proporţie de aproape 57%, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe. Cu toate acestea, nivelurile de umplere variază de la o ţară la alta, depozitele din  Germania fiind umplute în proporţie de 57%, faţă de 97% în Polonia şi 39% în Ungaria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.