Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE se pregăteste de un scandal major: Se încearcă blocarea preluării președinției rotative de către Ungaria

ISTVAN HUSZTI / AFP / Profimedia
ungaria ue

Multiplele încălcări ale legislației UE de către Ungaria o fac nepotrivită pentru a deține președinția rotativă a blocului în 2024, au avertizat deputații europeni în această săptămână, într-o rezoluție care urmează să fie adoptată săptămâna viitoare, potrivit Euractiv.

Rezoluția, care are sprijinul celor trei partide principale din Parlamentul European, PPE de centru-dreapta, Socialist și Democrați și liberalul Renew Europe, precum și al grupurilor Verzilor și Stângii, nu este obligatorie din punct de vedere juridic, dar arată calea spre o nouă dispută politică majoră între Bruxelles și Budapesta, unde Fidesz guvernează din 2010.

Guvernul ungar urmează să dețină președinția semestrială a Consiliului de Miniștri din iulie 2024, la mai puțin de o lună după următoarele alegeri europene.

Deși președinția rotativă are mult mai puțină influență politică pentru a modela dezbaterile de la introducerea, prin Tratatul de la Lisabona, a unui președinte permanent al Consiliului European, aceasta este responsabilă de modelarea negocierii legilor UE.

Rezoluția "pune sub semnul întrebării modul în care Ungaria va putea îndeplini această sarcină în 2024 în mod credibil, având în vedere nerespectarea de către aceasta a legislației UE și a valorilor consacrate la articolul 2 din TUE, precum și a principiului cooperării sincere".

În continuare, rezoluția îndeamnă guvernele UE să "găsească o soluție adecvată cât mai curând posibil" și "reamintește că Parlamentul ar putea lua măsuri adecvate în cazul în care nu se găsește o astfel de soluție".

Replica Ungariei

În replică, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, i-a acuzat pe eurodeputați de "aceeași veche și obosită acuzație că Ungaria încalcă principiile de bază ale UE și că, prin urmare, nu poate deține președinția".

"Dar noi cunoaștem adevăratul motiv: nu le place poziția pro-pacea a Ungariei și caută să ne împingă în conflict", a adăugat el, o referire la poziția Ungariei față de invazia Rusiei în Ucraina, care a făcut ca Budapesta să voteze împotriva sancțiunilor împotriva Rusiei și să se opună trimiterii de ajutor militar și umanitar în Ucraina.

"Nu îi vom lăsa să ia o astfel de oportunitate din Ungaria", a adăugat ministrul justiției, Judit Varga.

În altă parte, rezoluția acuză guvernul Fidesz de "corupție sistemică" și "condamnă campaniile de comunicare anti-UE ale guvernului ungar, care fac parte din strategia guvernului de a distrage atenția de la nerespectarea valorilor consacrate la articolul 2 din TUE".

În ultimii ani, guvernul Fidesz al premierului Viktor Orbán a fost în conflict aproape permanent cu instituțiile UE, în principal din cauza disputelor privind independența justiției, libertatea presei și a societății civile și statul de drept.

De asemenea, Comisia a reținut miliarde de euro din fondul de redresare post-pandemic al blocului, deși Ungaria este unul dintre cei mai mari beneficiari neți de fonduri UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.