Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE se teme de noile restricţii de zbor impuse de SUA şi cere rezolvarea situaţiei

getty
laptop la bord

Comisia Europeană a cerut Washingtonului "organizarea rapidă a unor reuniuni" după ce autorităţile americane au invocat posibilitatea de a interzice dispozitivele electronice la bordul avioanelor venind din Europa, relatează vineri France Presse, citând o sursă europeană, transmite şi agerpres.

Executivul european, îngrijorat de o astfel de măsură unilaterală, doreşte ca aceste reuniuni să aibă loc "atât la nivel tehnic, cât şi politic" pentru a discuta despre eventualitatea luării de noi măsuri în materie de securitate aeriană, a indicat sursa citată, apropiată acestui dosar.

INCIDENT aerian deasupra Mării Negre. Un avion spion american, INTERCEPTAT de armata rusă

Comisarii europeni Dimitris Avramopoulos şi Violeta Bulc, responsabili pentru afaceri interne şi respectiv pentru transporturi, "au trimis marţi o scrisoare în acest sens omologilor lor americani", a confirmat pentru AFP un purtător de cuvânt al Comisiei, întrebat cu privire la respectiva solicitare a Bruxellesului.

"SUA şi UE au o colaborare îndelungată şi fructuoasă în domeniul securităţii, în special în domeniul siguranţei aeriene" şi această scrisoare vizează "continuarea acestei cooperări şi un răspuns comun la ameninţările comune", a precizat acelaşi purtător de cuvânt, fără să dezvăluie conţinutul exact al scrisorii celor doi comisari europeni.

Un purtător de cuvânt ministerial din SUA a declarat marţi că autorităţile americane planifică să interzică laptopurile la bordul avioanelor venind din Europa, în extinderea măsurii care este în prezent în vigoare pentru zborurile care sosesc din mai multe ţări din Orientul Mijlociu şi Africa.

Ministerul Securităţii Interne, a spus el, este pe cale să ia o astfel de decizie odată cu apropierea vacanţei de vară şi companiile aeriene care operează pe rute între Europa şi Statele Unite au fost avertizate că o asemenea măsură este pe cale să fie pusă în aplicare.

ALERTĂ - Explozie la Roma, lângă o clădire ONU. Mai multe maşini au fost avariate - FOTO/VIDEO

În martie, Washingtonul a interzis pasagerilor călătorind la bordul curselor directe spre SUA, plecând din zece aeroporturi situate în opt ţări, să ia cu ei la bord tablete, laptopuri şi alte dispozitive electronice mai mari decât un telefon mobil.

Ţările vizate sunt Turcia, Egipt, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Maroc, Qatar şi Iordania.

Marea Britanie a urmat imediat exemplul Statelor Unite pentru zborurile din şase ţări: Turcia, Liban, Iordania, Egipt, Tunisia şi Arabia Saudită.

Această decizie, care impune ca pasagerii să predea aceste dispozitive electronice în bagajul de cală, a intervenit după ce mai mulţi oficiali din domeniul combaterii terorismului au invocat intenţii ale unor grupări jihadiste de a confecţiona bombe având aspectul de baterii electronice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.