Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE și Noua Zeelandă au încheiat negocierile pentru un acord comercial

uniunea europeana

UE și Noua Zeelandă au încheiat negocierile pentru un acord comercial, care urmează să deschidă importante perspective economice întreprinderilor și consumatorilor din cele două părți, anunță reprezentanții blocului european.

Acordul cuprinde angajamente fără precedent în materie de durabilitate, inclusiv respectarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice și a drepturilor fundamentale ale lucrătorilor, a căror aplicare poate fi impusă prin recurgerea la sancțiuni comerciale ca măsură de ultimă instanță, potrivit Agerpres.

Potrivit UE, se preconizează că schimburile comerciale bilaterale vor crește cu până la 30% datorită acestui acord, exporturile anuale ale UE putând atinge 4,5 miliarde euro. Investițiile UE în Noua Zeelandă au un potențial de creștere de până la 80%. Acordul poate reduce cu aproximativ 140 de milioane EUR pe an taxele vamale pentru întreprinderile din UE, începând cu primul an de aplicare.

„Noua Zeelandă este un partener esențial pentru noi în regiunea indo-pacifică. Acest acord comercial oferă importante perspective pentru întreprinderile, fermierii și consumatorii celor două părți. El poate contribui la creșterea cu 30 % a schimburilor comerciale dintre UE și Noua Zeelandă și include angajamente sociale și climatice fără precedent. Acest nou acord între Uniunea Europeană și Noua Zeelandă intervine într-un moment geopolitic important. Democrațiile –așa cum sunt democrațiile noastre – lucrează împreună și oferă avantaje reale cetățenilor”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Printre altele, acordul va oferi noi oportunități pentru întreprinderi mari sau mici prin eliminarea tuturor taxelor vamale la exporturile UE către Noua Zeelandă, deschiderea pieței de servicii din Noua Zeelandă în sectoare-cheie precum serviciile financiare, telecomunicațiile, transportul maritim și serviciile de livrare și prin asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru investitorii din UE în Noua Zeelandă și viceversa.

Negocierile pentru un acord de liber schimb cu Noua Zeelandă au început în iunie 2018. Cea de a 12-a rundă de negocieri a avut loc în martie 2022, urmată de discuții între sesiuni care au condus la încheierea negocierilor la 30 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.