Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE şi ONU vor coprezida o conferinţă internaţională a donatorilor pentru Siria

ONU, human rights

Uniunea Europeană şi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) vor coprezida o conferinţă internaţională de două zile, ce va începe marţi la Bruxelles şi care are drept scop obţinerea de ajutor financiar pentru sirieni şi de sprijin politic pentru convorbirile intersiriene sub egida ONU, relatează luni agenţia Xinhua. Conferinţa, al doilea eveniment de acest fel din 2017, va reuni participanţi din peste 85 de ţări şi organizaţii la nivel ministerial, precum şi din cadrul a peste 200 de organizaţii neguvernamentale, potrivit Consiliului UE, conform Agerpres.

Prima zi a reuniunii se va axa pe dialoguri cu ONG-uri din Siria şi din regiune, care se aşteaptă să vină cu ''recomandări operaţionale concrete'' la reuniunea ministerială de a doua zi. După loviturile aeriene sub comanda SUA împotriva unor instalaţii de presupuse arme chimice în Siria la începutul acestei luni, conferinţa a beneficiat de o mai mare atenţie decât cea care a avut loc pe 4-5 aprilie 2017, în cursul căreia donatori internaţionali au promis un ajutor de 5,6 miliarde de euro (6,85 miliarde de dolari) pentru 2017 şi 3,47 miliarde de euro pentru 2018-2020. UE şi statele sale membre sunt cei mai mari donatori în Siria şi în regiune, mobilizând peste 10,6 miliarde de euro pentru ajutor umanitar şi asistenţă pentru stabilizare începând cu 2011, indică datele Consiliului UE.

În pofida ponderii sale importante în loviturile aeriene punctuale ce au avut loc la începutul acestei luni în Siria, Consiliul UE a subliniat că ''nu poate exista o soluţie militară la conflictul sirian şi susţine puternic activitatea emisarului special ONU şi convorbirile intersiriene de la Geneva''.

''Ne-ar plăcea să folosim conferinţa de la Bruxelles pentru a transmite un mesaj clar din partea comunităţii internaţionale că luptele trebuie să înceteze şi că procesul politic trebuie să înceapă'', declara şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, într-o conferinţă de presă pe 19 martie.

Negocierile intersiriene sub egida ONU sunt suspendate de la cea de-a noua rundă, care a avut loc la Viena pe 25-26 ianuarie, încheiată cu un armistiţiu între părţile beligerante în enclava siriană Ghouta Orientală.

Cea de-a opta rundă de convorbiri s-a încheiat la Geneva pe 14 decembrie 2017, înregistrându-se puţine progrese, din cauza unor largi divergenţe.

Potrivit datelor ONU, criza siriană din ultimii şase ani s-a soldat cu 330.000 de morţi şi strămutarea a jumătate din populaţia ţării, în timp ce 13,5 milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.