Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE şi SUA şi-au reafirmat relaţiile de cooperare în vederea abordării provocărilor din domeniul comerţului şi tehnologiei

sua ue

UE şi SUA şi-au reafirmat luni relaţiile de cooperare strânsă în vederea abordării provocărilor mondiale din domeniul comerţului şi tehnologiei, în consonanţă cu angajamentul comun al celor două părţi de a apăra democraţia, libertatea şi drepturile omului, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Reunite în cadrul celei de a doua reuniuni ministeriale a Consiliului pentru comerţ şi tehnologie (CCT) de la Paris, ambele părţi au recunoscut rolul central care îi revine acestui for în cadrul parteneriatului transatlantic reînnoit, acesta contribuind deja la coordonarea măsurilor comune adoptate de UE şi SUA ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit Agerpres.ro.

"Războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei a scos şi mai mult în evidenţă importanţa cooperării noastre cu SUA în ceea ce priveşte aspectele economice şi tehnologice. Este o cooperare care îmbrăţişează şi alte aspecte, dincolo de măsurile luate ca răspuns la război. Împreună cu partenerii noştri transatlantici, putem crea o viziune pozitivă pentru economiile noastre şi pentru o guvernanţă democratică a internetului bazată pe demnitatea şi integritatea persoanei. Acţionând împreună, putem stabili coordonatele economiei de mâine. Ne unim aşadar forţele, iar, în astfel de situaţii, în care doi parteneri hotărâţi conduc prin puterea exemplului, avem convingerea că putem schimba lucrurile în bine", se spune în comunicat.

Copreşedinţii CCT şi-au exprimat angajamentul comun ferm de a sprijini Ucraina împotriva agresiunii militare ruse şi au convenit asupra unor măsuri concrete care au fost deja iniţiate şi vor continua în cadrul CCT. De asemenea, aceştia s-au angajat să colaboreze cu Ucraina în eforturile acesteia de a-şi reconstrui economia şi de a crea un cadru favorabil pentru comerţ şi investiţii.

Copreşedinţii au convenit să îşi consolideze cooperarea pentru a sprijini integritatea informaţiilor în situaţii de criză, concentrându-se iniţial asupra unui cadru analitic comun în vederea identificării acţiunilor Rusiei de manipulare a informaţiilor şi de interferenţă, care va permite ulterior stabilirea unui cadru de cooperare în toate situaţiile de criză.

De asemenea, copreşedinţii au convenit să instituie un dialog tripartit privind comerţul şi munca pentru a promova împreună drepturile lucrătorilor care sunt recunoscute la nivel internaţional, precum şi de a eradica munca forţată şi munca copiilor, printre altele.

Cooperarea în cadrul CCT a fost esenţială pentru a asigura, într-un mod rapid şi coordonat, controlul exporturilor de tehnologii avansate, cum ar fi cele din sectorul aerospaţial şi supravegherea cibernetică, astfel încât să se submineze capacitatea Rusiei de a-şi dezvolta şi mai mult capacităţile industriale şi militare. Ambele părţi s-au angajat să continue şi să consolideze această cooperare strânsă.

Având în vedere fragilizarea lanţurilor de aprovizionare mondiale în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, ambele părţi au convenit că o cooperare strânsă, menită să promoveze rezilienţa lanţurilor de aprovizionare, este mai importantă ca oricând. De exemplu, UE şi SUA au convenit să dezvolte un mecanism comun de alertă timpurie şi monitorizare cu privire la lanţurile valorice ale semiconductorilor pentru a spori gradul de informare şi de pregătire în cazul întreruperilor aprovizionării şi a încuraja schimburile de informaţii astfel încât să se evite o cursă după subvenţii.

Un grup operativ dedicat finanţării publice pentru servicii şi tehnologii ale informaţiei şi comunicaţiilor (ICTS) sigure şi reziliente în ţările terţe va pregăti, de asemenea, terenul pentru finanţarea publică comună de către SUA şi UE a unor proiecte digitale în ţări terţe, bazate pe un set de principii generale comune.

În domeniul tehnologiilor emergente, UE şi SUA au convenit să instituie un mecanism de informare strategică de standardizare (ISS) pentru a promova şi a apăra interesele comune în activităţile internaţionale de standardizare. Ambele părţi vor depune eforturi pentru a promova dezvoltarea unor standarde tehnice armonizate şi interoperabile în domeniile de interes strategic comun, cum ar fi IA, fabricarea aditivă, reciclarea materialelor sau internetul obiectelor.

Părţile au reluat discuţiile cu privire la transpunerea în realitate a principiilor comune în materie de IA şi au convenit să elaboreze o foaie de parcurs comună privind instrumentele de evaluare şi măsurare pentru o IA fiabilă şi în materie de gestionare a riscurilor.

UE şi SUA şi-au reafirmat, de asemenea, sprijinul pentru un internet deschis, global, interoperabil, fiabil şi sigur, în conformitate cu Declaraţia privind viitorul internetului şi cu Declaraţia privind drepturile şi principiile digitale europene. În plus, UE şi SUA au convenit să îşi consolideze cooperarea cu privire la principalele aspecte ale guvernanţei platformelor.

UE şi SUA au publicat luni un ghid comun de bune practici, care conţine resurse privind modul în care IMM-urile pot deveni mai sigure din punct de vedere cibernetic.

CCT are ca obiectiv general promovarea durabilităţii. În acest spirit, miniştrii au convenit să abordeze, în cadrul lucrărilor consiliului, aspectele legate de comerţ, dar şi de mediu şi climă, inclusiv privind promovarea unei mai bune înţelegeri a rolului pe care îl poate juca comerţul în facilitarea diseminării bunurilor şi serviciilor de mediu; un alt aspect abordat a constat în asigurarea unei cooperări mai strânse în domeniul achiziţiilor publice verzi şi elaborarea unor metodologii comune pentru stabilirea amprentei de carbon.

Miniştrii au convenit să colaboreze pentru a găsi soluţii care să contribuie la intensificarea comerţului şi a investiţiilor transatlantice, inclusiv prin sprijinirea cooperării în domeniul achiziţiilor publice şi al evaluării conformităţii, precum şi prin schimburi privind noile bariere care ar putea apărea în calea comerţului, atât la nivel bilateral, cât şi în relaţia cu ţările terţe. Miniştrii au convenit, de asemenea, să îşi coordoneze eforturile pentru a aborda politicile care nu se bazează pe piaţă, încercând, în acelaşi timp, să evite consecinţele colaterale reciproce.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.