Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE spune NU execuțiilor federale americane - Se opune reluării acestora după 17 ani de la întrerupere

UE SUA

Uniunea Europeană se opune ferm deciziei SUA de a relua execuţiile federale după 17 ani de întrerupere, a indicat vineri un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, citat de AFP, potrivit Agerpres.

''Facem apel la administraţia americană să-şi reconsidere această decizie şi să nu reia execuţiile federale, prevăzute începând cu 13 iulie'', a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate Josep Borrell.

''Această decizie va fi împotriva unei tendinţe generale în SUA şi în lume de a aboli pedeapsa cu moartea, prin lege sau în practică'', a adăugat Stano.

El a amintit că Uniunea Europeană se opune ferm pedepsei cu moartea, în mod constant şi în orice circumstanţe şi va continua să acţioneze pentru abolirea universală a acestei pedepse, denunţând o practică ''crudă, inumană şi degradantă, incompatibilă cu dreptul inalienabil la viaţă'' şi care nu reprezintă o ''descurajare eficientă în faţa comportamentelor criminale''.

Citește și:  OMS, noi recomandări cu privire la COVID-19. Ce trebuie să facem pentru a ne feri de acest coronavirus

În urmă cu aproape un an, administraţia Trump a decis să reia practica execuţiilor federale, întrerupte în 2003. Justiţia americană a validat în luna iunie pentobarbitalul, substanţa reţinută de autorităţi pentru injecţia letală, iar guvernul a fixat execuţiile unui număr de patru condamnaţi pe 13, 15 şi 17 iulie şi 28 august.

În SUA, majoritatea crimelor sunt judecate la nivelul statelor, dar tribunalele federale pot fi sesizate în cazul faptelor cele mai grave sau al celor comise în baze militare, între mai multe state ori în rezervaţiile amerindiene.

În ultimii 45 de ani, doar trei persoane au fost executate la nivel federal în SUA, dintre care una este Timothy McVeigh, găsit vinovat pentru atentatul din Oklahoma City, comis în 1995 şi soldat cu 168 de morţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.