Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE, tot mai aproape de o decizie foarte riscantă: vrea să ofere Ucrainei activele ruseşti îngheţate / Reacția vehementă a Kremlinului

Shutterstock
bani rusia

Liderii UE au ajuns joi seara la un acord de principiu pentru a rechiziţiona o mare parte din profiturile excepţionale generate de activele ruseşti îngheţate şi a le da Ucrainei, relatează The Guardian, citat de news.ro.

Acordul vine după aproape un an de negocieri legate de temeiul juridic pentru sechestrarea efectivă a 190 de miliarde de euro deţinute în depozitarul central belgian de valori mobiliare Euroclear.

S-a ajuns la un acord după ce formularea textului a fost modificată pentru a răspunde obiecţiilor Ungariei, care se opunea ca banii să fie folosiţi pentru înarmarea Ucrainei.

Modul în care vor fi împărţite fondurile nu a fost încă decis, dar propunerea este de a utiliza 90% pentru programe militare şi 10% pentru reconstrucţie, cu posibilitatea ca o parte din bani să fie redirecţionaţi către finanţarea de către UE a misiunilor de menţinere a păcii din întreaga lume, pentru a răspunde astfel preocupărilor Ungariei.

Potrivit POLITICO, Ungaria a declarat că se va opune planului Comisiei Europene de a folosi 90% din profiturile din activele îngheţate ale Rusiei pentru a cumpăra arme pentru Ucraina. "Poziţia Ungariei este că nu vrem să ne implicăm în război, aşa că nu trimitem arme", a declarat Balázs Orbán, mâna dreaptă a premierului ungar Viktor Orbán - cu care nu are nicio legătură de rudenie.

Pentru ce ar fi destinate fondurile

Potrivit propunerii Comisiei, 90% din veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate în Europa - în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro pe an - ar urma să fie destinate cumpărării de muniţie, în timp ce restul va oferi asistenţă nemilitară Kievului. Balázs Orbán a susţinut fie reducerea cotei de sprijin militar "la zero la sută", fie asigurarea unei derogări prin care Ungaria să nu contribuie la cumpărarea de arme - lucru considerat dificil din punct de vedere tehnic.

Măsura este încă încărcată de riscuri juridice, existând posibilitatea ca banii să trebuiască să fie returnaţi după război, dacă Rusia lansează o acţiune în justiţie.

Miercuri, Kremlinul a declarat că o astfel de mişcare ar fi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, dar diplomaţii UE au declarat că sunt cu toţii de acord că profiturile sau dobânzile generate de activele îngheţate ar putea fi folosite în Ucraina.

Mişcarea a venit după ce Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe liderii UE să-şi sporească sprijinul pentru mai multă acoperire aeriană, pentru a proteja oraşele din est de bombardamentele ruseşti, inclusiv prin eliberarea activelor îngheţate. "Agresorul ar trebui să plătească cel mai mare preţ pentru război - acest lucru este în conformitate atât cu litera, cât şi cu spiritul legii", le-a spus el liderilor UE într-un discurs video. El a mers mai departe, cerându-le liderilor UE doar să ia în considerare şi capitalul deţinut în banca belgiană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.