Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE va prelungi cu doi ani actualele norme ale Politicii Agricole Comune, pentru a garanta o tranziție în așteptarea reformei

parlamentul european

Negociatorii Parlamentului European şi ai Consiliului au căzut de acord pentru a prelungi cu doi ani actualele norme ale Politicii Agricole Comune (PAC), în ideea de a asigura o perioadă de tranziţie în aşteptarea reformei care se negociază în prezent, a anunţat marţi Parlamentul European, informează AFP.

Compromisul trebuie validat de cele două instituţii şi mai ales actualizat după ce vor fi cunoscute cifrele în viitorul buget multianual, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Vestea verii vine de la Nelu Tătaru: În maximum o lun, viața revine la normal

Între timp, o perioadă de tranziţie de doi ani, începând din 1 ianuarie 2021, va fi aplicată pentru a "asigura continuitatea plăţilor către agricultori şi beneficiari ai fondurilor de dezvoltare rurală, şi a da predictibilitate şi stabilitate sectorului", a anunţat Parlamentul European într-un comunicat.

Actuala Politică Agricolă Comună ar urma să se încheie la finalul acestui an. Lansată în 2018, procesul de reformă este în prezent suspendat ca urmare a negocierilor cu privire la bugetul multianual al UE. Miniştrii europeni ai Agriculturii au subliniat că nu vor lua o poziţie fără a cunoaşte sumele alocate pentru perioada 2021-2027.

Un instrument istoric al Uniunii Europene, Politica Agricolă Comună ar urma să beneficieze de mai puţini bani în viitorul cadru financiar multianual.

Citește și: Ludovic Orban începe luna cu ședință de guvern: Actele introduse pe ordinea de zi

Îngrijorată de această întârziere, Comisia Europeană a propus în noiembrie 2019 să fie introdusă o perioadă de tranziţie de un an. Însă în condiţiile în care bugetul multianual nu a fost încă negociat, cei doi co-legislatori au optat pentru o perioadă de tranziţie de doi ani.

Compromisul găsit marţi prevede de asemenea "facilitarea accesului pentru agricultori la despăgubiri în cazul unei scăderi importante a veniturilor provocate de intemperii, epizootii sau maladii care afectează culturile", prin reducerea pragului de la care se declanşează acordarea de despăgubiri, de la 30% până la 20% din pierderi.

Sunt prevăzute, de asemenea, măsuri în materie de impozitare, pentru a da o marjă de manevră mai amplă statelor membre care vor să îşi ajute agricultorii.

În schimb, negocierile nu au putut modifica modul de funcţionare a rezervei de criză pentru agricultură, precizează Parlamentul European.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.