Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE va prezenta un nou set de reguli pentru companiile care vând materii prime importante, în încercarea de a preveni defrişările

bihorstiri.ro
defrisare

Uniunea Europeană va prezenta miercuri un set de noi reguli pentru companiile care vând şase materii prime importante, în încercarea de a reduce defrişările globale, transmite Bloomberg.

Comisia Europeană vrea să elaboreze un act legislativ care să acopere soia, carnea de vită, uleiul de palmier, lemnul, cacaoa şi cafeaua, precum şi unele produse derivate cum sunt ciocolata, pielea şi mobila, potrivit unui document intern consultat de Bloomberg News. Planul Executivului comunitar va avea nevoie de susţinerea statelor membre şi a Parlamentului European pentru a intra în vigoare, potrivit Agerpres.

"Este vorba de responsabilitatea noastră în calitate de una dintre cele mai mari economii, care din păcate stimulează defrişările şi degradarea pădurilor în alte regiuni. Cu această propunere trimitem un mesaj foarte clar că suntem în fruntea eforturilor de a rezolva această problemă", a declarat comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius.

Uniunea Europeană vrea să fie lider mondial în lupta împotriva schimbărilor climatice. Propunerea va diminua pierderile de diversitate şi va reduce emisiile de CO2 cu cel puţin 31,9 milioane de tone pe an, potrivit estimărilor Comisiei. Aceasta ar urma să se traducă în economii anuale de cel puţin 3,2 miliarde de euro.

Potrivit propunerii legislative, operatorii vor trebui să colecteze date privind coordonatele geografice de unde provin iniţial materiile prime iar autorităţile competente din statele membre se vor asigura că doar produsele care nu au legătură cu defrişările vor intra pe piaţa din UE. Regulile vor împiedica plasarea de materii prime şi produse derivate realizate pe terenuri defrişate sau degradate după data de 31 decembrie 2020, sau care încalcă legislaţia din ţările unde au fost produse.

Regulile vor fi la fel pentru toate companiile, atât din UE cât şi din ţările terţe, care vor să îşi vândă produsele în Europa, a precizat Sinkevicius. "Am primit foarte mult sprijin de la companii. Unele dintre ele fac deja acest lucru şi suntem fericiţi că vom putea în sfârşit să aplicăm aceleaşi reglementări tuturor companiilor şi că nu va exista niciun fel de greenwashing sau păcălire a consumatorului", a mai spus comisarul european.

Va exista un sistem de referinţă care va fi supervizat de Comisia Europeană şi care va clasifica ţările potrivit nivelului lor de risc cu privire la defrişare iar informaţiile vor fi utilizate pentru a stabili obligaţiile companiilor şi statelor membre. De exemplu, procedurile de due diligence vor fi simplificate pentru bunurile care provin din zone de risc redus, în timp ce pentru produsele din zone cu grad mai mare de risc vor fi supuse unor cerinţe mai dure.

Potrivit lui Sinkevicius, Comisia şi statele membre vor avea la dispoziţie aproximativ un an pentru a se pregăti pentru adoptarea regulilor. Comisia intenţionează să revizuiască în mod regulat normele, posibil prin adăugarea unor noi produse pe măsură ce vor fi disponibile noi date cu privire la defrişări. "Este vorba deja de o propunere foarte ambiţioasă şi inovatoare, care nu are precedent la nivel mondial", a spus Sinkevicius.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.