Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE va trimite o misiune de instruire militară în Mozambic

Operation World
Mozambic

Uniunea Europeană va înfiinţa o misiune de instruire militară în Mozambic pentru a veni în ajutorul guvernului confruntat cu o insurgenţă islamistă în creştere şi a proteja civilii, a decis luni blocul, citat de Reuters.

Mozambicul, care a solicitat ajutor din partea UE, se confruntă cu o rebeliune în cea mai nordică provincie Cabo Delgado din 2017. Violenţa a crescut semnificativ anul trecut, potrivit agerpres.ro.

Miniştrii de externe din UE au luat decizia oficială la o reuniune luni la Bruxelles, deşi nu a fost imediat clar ce ţări vor furniza trupele necesare.

"Mandatul misiunii va dura iniţial doi ani", a declarat Consiliul European, reprezentând statele membre ale UE, într-un comunicat.

În mai, Portugalia a trimis deja 60 de soldaţi în fosta sa colonie, în cadrul unui program de patru luni de antrenament al trupelor pentru a contracara insurgenţa, a face schimb de informaţii şi a folosi dronele pentru a urmări deplasarea militanţilor.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că un efectiv de 200-300 de membri ar putea fi desfăşurat în Mozambic până la sfârşitul anului.

Portugalia este pregătită să ofere 50% din efectivele forţei şi va asigura de asemenea comandamentul la sol în Mozambic, unde violenţa a alungat peste 700.000 de persoane din casele lor în Cabo Delgado.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.