Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultim moment! Prim-ministrul Japoniei anunță că va demisiona de la conducerea guvernului

The Japan Times
Shinzo Abe

Premierul japonez Shinzo Abe, în vârstă de 65 de ani, şi-a anunţat vineri intenţia de a demisiona din cauza unor probleme de sănătate, o boală inflamatorie a intestinului care l-a obligat deja să plece de la putere în 2007, relatează AFP.

”Am hotărât să demisionez din postul de premier”, a anunţat într-o conferinţă de presă Shinzo Abe, care a precizat că se confruntă cu o revenire a colitei ulcero-hemoragice sau colită ulcerativă, potrivit news.ro.

Citește și: Epidemiologii trag semnalul de alarmă: Ne vom confrunta cu un număr crescut de infecții

El şi-a exprimat astfel ”intenţia de a demisiona pentrua evita să perturb scena politică naţională”.

Shinzo Abe ocupă postul neîntrerupt de la sfârşitul lui 2012 - un record de longevitate a unui premier japonez.

El s-a exprimat într-o conferinţă de presă la ora locală 17.00 (11.00, ora României).

Demisia sa este o bulversare a vieţii politice japoneze, în contextul în care nu are un succesor evident.

Shinzo Abe ar urma să rămână în post până când este desemnat un succesor - foarte probabil printr-un vot în cadrul Partidului său Liberal-Democrat (PLD), a precizat Tomomi Inada, un cadrul din partidul aflat la putere şi un aliat apropiat al premierului.

Abe ţi-a anunţat decizia înaintea conferinţei de presă, într-o reuniune de urgenţă a PLD, le-a declarat unor jurnalişti Tomomi Inada.

Vezi și: Sindicaliștii din Poliție îi desființează pe șefii care au bătut palma cu interlopii: E greu să justifici acum, după ce 3 săptămâni te-ai ascuns

În ultimele zile, un purtător de cuvânt al Guvernului, Yoshihide Suga, a încercat să respingă speculaţii cu privire la o plecare precipitată.

Suga, loial premierului, a repetat vineri dimineaţa că se aşteaptă ca Abe să-şi anunţe, din contră, intenţia de a ”munci din greu” întimp ce se îngrijejşte şi a reafirmat cănu a observat semne ale unei alterări a stării sănătăţii premierului în cursul întâlnirilor ”zilnice” cu acesta.

Observatorii se aşteaptă, de asemenea, ca Shinzo Abe să vrea sărămână în post până la finalul celui de-al trilea şi ultim mandat de preşedinte al PLD, prevăzut în septembrie 2021.

Shinzo Abe a plecat de la putere după un an, în 2007, din cauza acestei boli inflamatoare cronice la intestin, colita ulceroasă.

El a anunţat între timp că s-a vindecat de boală, însă speculaţii cu privire la starea sănătăţii sale şi capacităţii sale de a guverna au fost relansate în ultimele săptămâni, în urma unor vizite neaşteptate la spital în opt zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.