Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimă oră: Cherecheș, transferat în închisoarea din Munchen. Când urmează transferul în România?

catalin chereches bataie politisti

Ultimă oră: Cherecheș, transferat în închisoarea din Munchen. Când urmează transferul în România?

Un răspuns al Procuraturii Generale din München arată că, deşi plasat de ieri în închisoarea Augsburg-Gablingen, Cătălin Cherecheş va fi mutat în curând închisoarea din München, informează Mediafax și Aleph News.

Ce se spune în răspuns?

Persoana va fi transferată la închisoarea din München în viitorul apropiat; condiţiile de detenţie sunt reglementate de dispoziţiile legale generale.

Tribunalul regional superior din München decide cu privire la detenţia în vederea extrădării şi la admisibilitatea extrădării.

De regulă, decizia se ia pe baza dosarului; în acest sens, nu este de aşteptat o audiere orală. Persoana urmărită penal este liberă să formuleze obiecţii în orice moment.

În principiu, procedurile de extrădare ar trebui să fie accelerate; de asemenea, este adevărat că, în conformitate cu Decizia-cadru europeană, o decizie ar trebui să fie luată în termen de 60 de zile. Cu toate acestea, nu există un termen limită absolut”, susţine Procuratura Generală din München, într-un nou răspuns pentru Mediafax şi Aleph News, dezvăluie jurnalista Sorina Matei în material.

Când ar putea să fie extrădat?

În cazul în care Cătălin Cherecheş ridică oricând obiecţii la extrădarea sa în România, Parchetul General din München va prezenta cazul său în faţa Tribunalul Regional Superior competent din München, care va lua decizia finală, arată sursa citată.

Procuratura Generală din München a comunicat ieri pentru Mediafax şi Aleph News că instituţia a luat cunoştinţă în ziua de luni, 27 noiembrie 2023, de faptul că Cherecheş s-ar afla în zona metropolitană a oraşului München, că a dispus măsuri de supraveghere şi de monitorizare a acestuia, în urma cărora l-a localizat pe Cherecheş iar autorităţile germane au reuşit să-l aresteze pe acesta marţi, ora 18.39, în Augsburg, la cererea Procuraturii Generale din München, în baza mandatului de arestare emis de Tribunalul Regional Cluj la 24 noiembrie 2023.

Despre închisoare

Închisoarea din München se întinde de 14 hectare, cuprinde 5 clădiri, cu o capacitate totală de 1379 – 2100 de locuri, şi este una dintre cele mai mari închisori din Germania care, de-a lungul timpului, a adăpostit infractori şi ucigaşi celebri.

Inclusiv Adolf Hitler a fost închis timp de 1 lună, între 24 iunie şi 27 iulie 1922, în această închisoare.

Percheziții la Baia Mare

Între timp, oamenii legii fac mai multe percheziții în Baia Mare, după fuga primarului Cătălin Cherecheș.

„În cadrul cercetărilor care se efectuează într-un dosar penal, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, privind infracțiunile de „trecere frauduloasă a frontierei de stat”, „favorizarea infractorului” și „fals privind identitatea”, astăzi, 30 noiembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Maramureș au efectuat cinci percheziții domiciliare, în municipiul Baia Mare”, transmite IPJ Maramureș. Vezi și: Percheziții mamut la Baia Mare după fuga primarului Cherecheș

Ce ar fi vrut?

Primarul din Baia Mare spera că mafia italiană îl va scăpa de extrădare. Polițiștii germani au găsit asupra lui un buletin italian emis încă din anul 2022, semn că își planificase fuga în detaliu.

Mafia italiană din comuna Villa Literno, de lângă Napoli, are legături puternice de afaceri până în Maramureș. Presa locală din Baia Mare a publicat în 2014 un articol în care detalia afacerile baronilor italieni cu funcționarii români. Cătălin Cherecheș era deja primar din 2011. Vezi și: Cherecheș urmărea să ajungă în sânul mafiei italiene. Dezvăluiri explozive despre planurile primarului penal.

Cum a fost prins?

Procurorii germani i-au localizat telefonul fugarului Cătălin Cherecheș. Așa a fost depistat fostul edil, iar pentru că a opus rezistență „poliția a fost nevoită să folosească forța fizică”, au transmis reprezentanții Procuraturii Generale din München. „La 27 noiembrie 2023, Parchetul din München a aflat că persoana urmărită s-ar afla în zona München. Prin urmare, Parchetul din München a inițiat măsuri de monitorizare a telecomunicațiilor, care au permis stabilirea locului persoanei urmărite, în 28 noiembrie 2023, și au făcut posibilă arestarea”, se arată în comunicare. Vezi și: Procuratura din Germania a explicat modul în care a fost prins Cherecheș. Detaliul care a contat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.