Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimă oră: Condiția Hamas pentru a elibera cetățeni din Gaza / Țara care dă planul peste cap

al-monitor.com
hamas racheta

Ultimă oră: Condiția Hamas pentru a elibera cetățeni din Gaza

Negocierile extrem de complexe, cu mai multe părți, pentru a asigura eliberarea străinilor din Fâşia Gaza au inclus și solicitarea Hamas de a permite eliberarea unora dintre luptătorii săi ca parte a listei de persoane rănite - o cerere care a fost respinsă, potrivit unui oficial american de rang înalt, informează Rador Radio România.

Logistica legată de eliberarea străinilor, care este în curs de desfășurare acum, este incredibil de complicată, în mare parte pentru că autoritățile egiptene insistă ca fiecare persoană să fie verificată amănunțit înainte de a i se permite să treacă în Egipt.

În prezent, se preconizează că aproximativ 500 de persoane ar putea fi procesate astăzi - iar acest număr ar putea crește la aproximativ 1.000 de persoane pe zi începând de mâine, a declarat oficialul citat de CNN.

Un oficial occidental a declarat că nu se așteaptă ca americanii să se afle printre primii care vor ieși din enclavă miercuri. Cetățenii americani ar trebui să înceapă să părăsească Gaza începând de joi, potrivit corespondenței interne a guvernului american obținută de CNN, deși oficialul american a declarat că unii americani ar putea pleca miercuri.

Prima etapă

Un prim grup de femei şi copii străini sau cu dublă cetăţenie au sosit miercuri în Egipt, după ce au părăsit Fâşia Gaza, bombardată neîntrerupt de Israel, declară un oficial egiptean sub protecţia anonimatului AFP.

Televiziuni egiptene fifuzeazp imagini cu femei, copii şi bărbaţi bătrâni coborând din autobuze, uniicu cărucioare, de partea egipteană a postului de frontieră de la Rafah, unica deschidere către lume a enclavei palestineien care nu este controlată de către Israel, inforemază News.ro.

Israelul impune un ”asediu complet” celor 2,4 milioane de palestinieni în enclavă, după o blocadă din 2007, când Hamas a ajuns la putere.

Urmează americanii?

Americani nu s-ar afla în primele grupuri de străini care părăsesc Fâşia Gaza, declară o sursă occidentală CNN.

Cetăţeni americani ar urma să începă să plece din Fâşia Gaza - începând de joi -, potrivit unei corespondenţe guvernamentale interne, la care CNN scrie că a avut acces.

Numeroşi oameni au început să se adune la punctul de trecerea frontierei de la Rafah, miercuri, în urma veştii unui acord mediat de Qatar în vederea ieşirii străinilor din enclavă.

Aproximativ 400 de cetăţeni americani şi membri ai familiilor lor - în total aproximativ 1.000 de persoane - au fost blocaţi în Fâşia Gaza, a anunţat marţi, într-o audiere în Comisia Creditelor din cadrul Senatului, secretarul de Stat american Antony Blinken.

Departamentul de Stat se ”concenterază intens” asupra acestui subiect, dă el asigurări.

Aproximativ 5.000 de străini vor să plece din Fâşia Gaza, anunţă Blinken.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.