Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultima oră - România contestă decizia CEDO prin care era condamnată pentru nelegalizarea parteneriatelor între persoane de același sex

CEDO

Ultima oră - România contestă decizia CEDO prin care era condamnată pentru nelegalizarea parteneriatelor între persoane de același sex

Guvernul României a cerut grefei Curții Europene a Drepturilor Omului să înainteze cauza Buhuceanu Marii Camere (instanța superioară a CEDO), în vederea apelării.

Miercuri, 23 august, a fost ultima zi în care statul român putea anunța la CEDO că va contesta decizia prin care a condamnat țara noastră pentru că nu recunoaște, legal, sub nicio formă, cuplurile formate din persoanele de același sex.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat, în mai, o hotărâre prin care România trebuie să recunoască căsătoriile între persoane de același sex. Sentința a fost dată în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României.

Hotărârea vine la patru ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor, anunță Asociația ACCEPT.

Speța în care este inclusă și România este aceeași în care CEDO s-a pronunțat încă din luna ianuarie împotriva Rusiei în cazul Fedotova vs. Rusia, caz care viza refuzul Rusiei de a recunoaște și proteja familiile formate din persoane de același sex.

În sentința de marți, CEDO a constatat că, în cazul Buhuceanu și Ciobotaru, România a încălcat Articolul 8 al Convenției, care protejează viața de familie, în cazul celor 42 de petenți.

Ca urmare, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex.

În sentință, CEDO subliniază că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere, care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.

Într-o poziție oficială, Asociația ACCEPT, cea care a făcut petițiile la CEDO, cere din nou Guvernului și Parlamentului României „adoptarea de instrumente adecvate de protecție și recunoaștere juridică pentru toate familiile din România”.

De asemenea, asociația cere modificarea Codului Civil pentru a permite căsătoria între persoane de același sex și recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în străinătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.