Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ Rusia a anunțat replica pentru SUA: EXPULZEAZĂ zeci de diplomați americani și le ÎNCHIDE consulatul

Vladimir Putin Donald Trump

Rusia a decis expulzarea a 60 de diplomaţi americani şi închiderea consulatului SUA de la Sankt Petersburg, a anunţat joi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de AFP.

Decizia Rusiei este un răspuns dat măsurilor similare pe care Washingtonul le-a luat împotriva Moscovei într-un gest de solidaritate manifestat de SUA faţă de Marea Britanie în urma otrăvirii unui fost agent rus şi a fiicei sale în această ţară.

Citește și: Fostul lider PSD se implică într-un nou proiect: Ce pune la cale Adrian Năstase

SUA au expulzat 60 de diplomaţi ruşi şi au dispus închiderea consulatului Rusiei de la Seattle, scrie agerpres.ro.

Convocat joi seara la ministerul rus al Afacerilor Externe, ambasadorul Statelor Unite în Rusia, Jon Huntsman, a fost "informat asupra conţinutului măsurilor de represalii faţă de Statele Unite", a declarat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

Citește și: Cum arată noile monede lansate de BNR: Au intrat de la începutul săptămânii în circulație

Acestea "includ expulzarea aceluiaşi număr de diplomaţi şi retragerea acreditării consulatului general al SUA de la Sankt Petersburg", în nord-vestul Rusiei, a anunţat Lavrov, într-o conferinţă de presă.

Din cei 60 de diplomaţi americani expulzaţi de Rusia, 58 sunt angajaţi ai ambasadei Statelor Unite la Moscova iar doi, la consulatul general al SUA din Ekaterinburg (Ural), a precizat ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat.

Citește și: Luptă aprigă pentru clienții care folosesc cartele: Ce lovitură va da gigantul Vodafone, de Paște, concurenței

Aceste persoane "au fost declarate 'persona non grata' pentru activităţile lor incompatibile cu statutul diplomatic. Ele trebuie să părăsească teritoriul rus până pe 5 aprilie 2018", potrivit comunicatului.

Clădirea consulatului general al Statelor Unite la Sankt-Petersburg trebuie să fie "eliberată complet până la 31 martie", a indicat ministerul.

Citește și: Detalii dezvăluite în premieră de DNA! Cum a fost pus în CĂTUȘE Alexander Adamescu

Statele Unite nu sunt singurele vizate de aceste măsuri de represalii: "în privinţa celorlalte ţări, (răspunsul Moscovei) va fi de asemenea identic pentru toate în raport cu numărul de persoane care vor părăsi Rusia", a asigurat Lavrov.

În total, peste 140 de diplomaţi ruşi din Europa, America de Nord, Ucraina şi Australia au fost expulzaţi în semn de susţinere a Londrei, care acuză Moscova de otrăvirea fostului spion rus.

Citește și: EXCLUSIV! Cum răspunde Laura Codruța Kovesi unei acuzații grave lansate de jurnalistul Dan Andronic

"Măsurile de represalii vor fi identice, şi nu numai", a promis Lavrov, fără a da mai multe detalii.

"Pentru restabilirea adevărului", Rusia a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Consiliului executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC)", a arătat Lavrov, invitându-i pe occidentali să aibă "un dialog onest" cu Rusia.

Citește și: Vești bune pentru BISERICI și ONG-uri: Câți bani vor primi din impozitele plătite de români

Un refuz "ar fi o confirmare în plus că tot ceea ce se petrece nu este decât o provocare grosolană", a mai afirmat şeful diplomaţiei de la Moscova.

Ameninţările, proferate de ambasadorul Jon Huntsman, privind o eventuală confiscare de bunuri aparţinând statului rus pe teritoriul american, "vor antrena o degradare şi mai gravă a relaţiilor noastre, cu mari consecinţe pentru stabilitatea mondială", a atenţionat ministerul rus al Afacerilor Externe.

Citește și: Lovitură grea pentru Zuckerberg: Ce companie gigant a renunțat la Facebook

De cealaltă parte, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, citată de AFP, a indicat că expulzările diplomaţilor americani anunţate joi de Rusia sunt "nejustificate" iar Washingtonul îşi rezervă dreptul să răspundă acestei măsuri.

"Nu există nicio justificare la reacţia rusă", a spus Nauert presei. "Ne rezervăm dreptul să răspundem", a continuat ea, subliniind că opţiunile vor fi examinate.

Citește și: Veste importantă pentru mii de români: Ministerul Sănătății a făcut marele anunț

Purtătoarea de cuvânt a apreciat totodată că Moscova a "decis să se izoleze şi mai mult" prin expulzarea a 60 de diplomaţi americani şi închiderea consulatului SUA la Sankt Petersburg.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, şi-a exprimat îngrijorarea joi asupra faptul că tensiunile actuale între Statele Unite şi Rusia încep să fie asemănătoare cu cele din timpul Războiului Rece.

Citește și: Mugur Isărescu pune tunurile pe PSD: Ce acuzații grele le-a adus guvernatorul BNR .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.