Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimă oră – Rusia denunță tratatul privind forțele armate convenționale în Europa: Vladimir Putin a semnat legea

The Times
Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege privind denunțarea de către Rusia a Tratatului privind forțele armate convenționale în Europa (CFE), relatează TASS.

Tratatul CFE a fost semnat în 1990 și adaptat în 1997. Aliații nu au ratificat versiunea adaptată a acestui document, continuând să adere la prevederile din 1990, care conțin norme privind armele convenționale bazate pe echilibrul dintre NATO și Pactul de la Varșovia.

Ca urmare, Rusia a declarat un moratoriu privind punerea în aplicare a termenilor acordului în 2007.

La 11 martie 2015, Rusia și-a suspendat participarea la reuniunile Grupului consultativ comun privind Tratatul CFE, finalizând astfel procesul de suspendare a calității sale de membru al tratatului; totuși din punct de vedere legal a continuat să rămână în acesta.

Context

Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), semnat în 1990 şi actualizat în 1999, a fost considerat la semnarea lui piatra unghiulară a arhitecturii de securitate în Europa, întrucât elimina avantajul cantitativ şi numeric pe care Uniunea Sovietică îl deţinea în privinţa armelor convenţionale. Tratatul stabileşte pentru fiecare ţară în parte plafoane cu numărul de tancuri, vehicule blindate, piese de artilerie grea, avioane de luptă şi elicoptere de atac pe care ţările NATO şi cele ale Pactului de la Varşovia (care formal încă exista la momentul semnării tratatului) le pot desfăşura între Atlantic şi Munţii Ural.

După mai mulţi ani de dezacorduri între Rusia şi NATO, Moscova a suspendat în 2007 implementarea obligaţiilor ce-i reveneau în cadrul tratatului CFE, invocând atunci planurile SUA de a desfăşura elemente ale scutului antirachetă în Polonia şi România, acţiune considerată de Rusia o ameninţare directă la adresa securităţii sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.