Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ S-a stabilit cauza prăbușirii elicopterului în care s-a aflat Kobe Bryant

kobe bryant

Pilotul elicopterului care s-a prăbuşit anul trecut în sudul Californiei, accident în urma căruia şi-au pierdut viaţa Kobe Bryant, fiica lui, Gianna, de 13 ani, şi alţi şase pasageri, a comis o eroare importantă zburând prin norii groşi, care au ajuns să-l dezorienteze, au declarat, marţi, oficiali de securitate aeriană din SUA, în timpul unei audieri care a avut ca scop identificarea cauzelor probabile ale accidentului, informează AP.

Pilotul Ara Zobayan a încălcat standardele federale care îi cereau să poată vedea unde se îndreaptă, au spus membrii Comitetului Naţional pentru Siguranţă în Transporturi (NTSB). Zobayan a fost printre cele nouă persoane ucise în accident.

Citește și: Florin Cîțu, prins cu minciuna! ‘Face economii pe seama salariaților aflați în linia întâi în lupta cu epidemia Covid-19’

Pilotul a devenit dezorientat spaţial în norii groşi, o afecţiune care li se poate întâmpla piloţilor în condiţii de vizibilitate redusă, atunci când aceştia nu îşi pot da seama unde este solul sau discerne în ce direcţie operează o aeronavă, au spus membrii consiliului.

Chiar înainte de prăbuşirea din 26 ianuarie 2020, Zobayan le-a spus controlorilor de zbor că elicopterul urcă şi că aproape a trecut de plafonul de nori. Anchetatorii NTSB au spus însă că elicopterul Sikorsky S-76 vira de fapt şi începea să coboare cu o viteză crescândă.

Citește și: Avertisment de ultimă oră! ‘Cifrele analizei ministrului de Interne arată dezastrul din educație! Trebuie să aibă loc tragedii, ca în sănătate, pentru ca Guvernul să investească în învățământ?’

Între 2010 şi 2019 au avut loc 184 de accidente ale unor aparate de zbor care au implicat dezorientarea spaţială, inclusiv 20 de accidente mortale de elicopter, a precizat NTSB.

Nu a existat niciun semn de defecţiune mecanică şi se crede că prăbuşirea a fost un accident, a declarat anterior NTSB. Elicopterul nu dispunea de "cutii neagre”, care nu erau necesare.

Citește și: Nicolae Robu iese la rampă: ‘Am fost mereu alături de studenți în lupta lor pentru gratuitate pe mijloacele de transport public’

În ultimul an, experţii au speculat că prăbuşirea ar putea duce la necesitatea instalării pe elicoptere a unor sisteme de avertizare a apropierii de obstacole, Terrain Awareness and Warning Systems, dispozitive care semnalizează atunci când aeronavele sunt în pericol de prăbuşire. Aparatul în care zbura Bryant nu avea sistemul pe care NTSB l-a recomandat ca fiind obligatoriu pentru elicoptere.

FAA, administraţia federală în aviaţie, îl cere doar pentru ambulanţele aeriene. Cu toate acestea, investigatorul NTSB, Bill English, a declarat, marţi că sistemul nu ar fi fost de ajutor în scenariul în care elicopterul lui Bryant s-a prăbuşit. Terenul deluros, combinat cu dezorientarea spaţială a pilotului în nori ar fi fost "un factor confuz", a spus English.

Citește și: Numirile pe filieră PNL continuă! O fostă miss ajunge la conducerea unui spital din România

"Pilotul nu ştie care este drumul în sus", a afirmat English.

Anchetatorii federali au spus că Zobayan, un pilot cu experienţă care a zburat de multe ori cu Bryant, poate că a "perceput greşit" unghiurile în care cobora şi vira, situaţie care poate apărea atunci când piloţii se dezorientează în vizibilitate redusă. Anchetatorii îl consideră, de asemenea, vinovat pe Zobayan pentru că a virat la stânga în loc să urce drept, în timp ce încerca să iasă din vremea rea.

Citește și: Șerban Bubenek atrage atenția: ‘Se administrează oxigen în exces pacienților COVID din spitale. E un non-sens ca pe mască să pui mai mult de 12, 13 litri’

În urmă cu un an, Bryant, Gianna şi alţi şase pasageri zburau din Orange County la un turneu de baschet pentru tineret la Academia Mamba Sports din Ventura County, când elicopterul a întâlnit ceaţă groasă în San Fernando Valley, la nord de Los Angeles.

Aparatul a zburat mai întâi de-a lungul unei autostrăzi, înainte ca pilotul să le spună controlorilor că vrea să urce deasupra norilor pentru a avea mai multă vizibilitate. În schimb, elicopterul a luat viteză şi s-a prăbuşit pe dealurile din Calabasas.

Citește și: Un lider PNL recunoaște! Pensiile speciale aflate în plată nu pot fi eliminate! ‘Se va merge pe impozitarea lor’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.