Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ - 'Scandalul SIPA' se mută la DIICOT: Dosar penal deschis de procurori

diicot

DIICOT a deschis un dosar penal în urma plângerii depuse de judecătorul Cristi Danileţ, în legătură cu informaţiile apărute într-un articol în Evenimentul Zilei în care se spunea că din arhiva SIPA ar fi fost copiate şi distruse dosare ale unor magistraţi, informează agerpres.ro

Iniţial, Danileţ a depus plângerea la Parchetul General, însă sesizarea sa a fost trimisă la DIICOT, care a deschis miercuri un dosar penal.

Poziţie ingrată pentru Trump. Va lua parte la un summit alături de un CRIMINAL căutat în toată lumea


Într-un articol publicat recent în Evenimentul Zilei jurnalistul Dan Andronic susţine că fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a desemnat o comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul Paul Dumitriu să inventarieze arhiva SIPA, însă o parte din dosarele magistraţilor ar fi fost copiate şi chiar distruse. 

În replică, Cristi Danileţ a depus o plângere penală împotriva autorului articolului, sesizarea sa vizând "deţinerea sau dezvăluirea nelegală a unor informaţii din arhiva SIPA". 

"Fiindcă în articol se fac afirmaţii cu privire la fapte ce intră în conţinutul infracţiunii prevăzute de articolul 39 din Legea 182/2002, raportat la art. 303 - 304 Cod penal, vă sesizez pentru a efectua cercetările ce se impun", arată Cristi Danileţ în plângere. 

"Nu am modificat, copiat sau divulgat vreo informaţie conţinută în documentele din Arhiva SIPA. Monica Macovei este cea care a desfiinţat SIPA şi nu a avut nici o informaţie secretă despre magistraţi (...) Dezmint orice afirmaţii făcute către public cu privire la modificarea, păstrarea sau divulgarea vreunor date sau informaţii cu care am intrat în contact", a scris Danileţ pe pagina de Facebook. 

El a relatat că, la sfârşitul anului 2005, Monica Macovei, ministrul Justiţiei la acea vreme, a solicitat Guvernului să aprobe desfiinţarea DGPA, acesta fiind singurul caz în România când s-a desfiinţat în mod total un serviciu secret. 

Judecătorul mai spune că s-a înfiinţat o comisie de lichidare a acestui serviciu, din care a făcut parte în calitate de magistrat şi consilier al ministrului Justiţiei, pentru a urmări operaţiunile de preluare a documentaţiei. 

"Cu excepţia directorului DGPA, niciun membru nu a venit în contact fizic cu arhiva. Întreg personalul (aproximativ 200 persoane), alcătuit în majoritatea sa din ofiţeri de informaţii preluaţi din alte servicii ale statului, inclusiv fosta Securitate, a fost disponibilizat. Toate dosarele, inclusiv notele informative de la cele 10 servicii teritoriale au fost depozitate la sediul central, situat în clădirea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, iar încăperea a fost sigilată. Pe baza ordinului dat de ministrul Macovei, pentru a întocmi un raport destinat opiniei publice despre activitatea fostei SIPA (redenumită DGPA sub ministrul anterior), eu am făcut parte şi din comisia de inventariere a documentelor din arhivă, alături de un coleg procuror. Accesul s-a făcut în anul 2007, cu autorizaţie emisă potrivit Legii privind protecţia informaţiilor clasificate şi în condiţii stricte, fiind interzis să intrăm cu aparatură electronică sau cu genţi asupra noastră. Nu am cunoştinţă de existenţa vreunor aparate de copiere sau ca materiale din arhivă să fie depozitate pe alt mediu de stocare decât cel imprimat. S-au completat procese-verbale de desigilare şi resigilare cu ocazia celor trei intrări în incintă", a mai scris Danileţ. 

Magistratul precizează că inventarierea a avut loc doar parţial, numai cu privire la tipul de informaţii strânse de SIPA, iar raportul nu a mai fost întocmit, deoarece mandatul Monicăi Macovei a fost revocat după trei luni de la intrarea României în UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.