Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimă oră: Senatorii ruși au decis care sunt granițele celor patru provincii ucrainene anexate prin referendum

CNN
referendum-rusia

Senatorii ruşi au ratificat acordurile cu privire la intrarea regiunilor Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporijjia în componenţa Federaţiei Ruse. Consiliul Federației a votat în favoarea acestri decizii, în plenul reunit de marți. Granițele teritoriilor autoproclamatele republici populare Luhansk şi Doneţk şi ale regiunilor Herson și Zaporijjia sunt stabilite prin granițele din ziua constituirii lor și din ziua în care au fost acceptate în componenţa Federației Ruse, se menţionează în acorduri. Conform acestor documente, granițele regiunilor Luhansk şi Doneţk, Herson și Zaporijjia, adiacente cu teritoriul unui stat străin, sunt granițele de stat ale Federației Ruse.

Acordurile prevăd că, de la data acceptării noilor entități constitutive în Federația Rusă, cetățenii Ucrainei și apatrizii cu reședința permanentă în acea zi pe teritoriul entităților constitutive sunt recunoscuți ca cetățeni ai Federației Ruse, cu excepția persoanelor, care, în termen de o lună de la această dată, își declară dorința de a păstra o altă cetățenie sau de a rămâne apatrizi. Acordurile precizează că limba de stat a regiunilor Luhansk şi Doneţk, Zaporijjia și Herson este limba rusă. În același timp, Federația Rusă garantează tuturor popoarelor care trăiesc pe teritoriul noilor subiecți federali dreptul de a-și păstra limba maternă, de a li se crea condiții pentru studii. Acordurile prevăd, de asemenea, că, de la data acceptării noilor entități în Federația Rusă până la 1 ianuarie 2026, există o perioadă de tranziție pentru integrarea entității în sistemele economice, financiare, de credit și juridice ale Rusiei, în sistemul autorităților de stat ale Federației Ruse.

Alegerile legislative în noile entități au loc în cea de-a doua duminică a lunii septembrie 2023. Președintele Federației Ruse, în termen de zece zile de la data admiterii în Rusia a noilor subiecți federali, numește un înalt demnitar cu statut provizoriu. În regiunile Herson și Zaporijjia, ei se vor numi guvernatori, iar în autoproclamatele republici populare Luhansk şi Doneţk - preşedinţi ai republicilor.

Guvernele regionale sunt formate din liderii interimari ai noilor entități. Acordurile prevăd că actele legislative și alte acte normative ale Federației Ruse vor intra în vigoare pe teritoriul noilor subiecți federali de la data integrării lor în Federația Rusă, cu excepția cazului în care legislația Federației Ruse prevede altceva. De asemenea, se indică faptul că actele juridice de reglementare aplicate în entitățile constitutive, în ziua aderării la Federația Rusă, sunt valabile până la sfârșitul perioadei de tranziție sau până la adoptarea actului juridic de reglementare al Federației Ruse. Actele subiecţilor federali în același timp nu ar trebui să contrazică Constituția Federației Ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.