Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultima PIEDICĂ în calea Brexitului a CĂZUT: Speranțele pentru rămânerea în UE sunt SPULBERATE

brexit

Premierul Marii Britanii poate declanşa procedura de divorţ cu Uniunea Europeană (UE) fără să aibă nevoie de acordul Parlamentului, a afirmat liderul comisiei însărcinate cu pregătirea Brexitului, Oliver Letwin, citat de AFP.

Oliver Letwin a răspuns astfel la o întrebare legată de modalităţile de a declanşa această procedură reglementată de articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.

Citește și: DEZVĂLUIRI BOMBĂ – SIE plateste 8000 de euro pe luna un jurnalist

Mai precis, a declarat el în faţa Comisiei pentru politică externă a Camerei Comunelor, acest dispozitiv poate fi activat prin intermediul "prerogativei regale", o putere a executivului care nu necesită aprobarea Parlamentului.

Deoarece David Cameron şi-a anunţat demisia în urma referendumului asupra apartenenţei Marii Britanii la UE, succesorului acestuia îi revine misiunea dificilă de a scoate ţara din blocul european, a reamintit Oliver Letwin.

Citește și: Caz ȘOCANT în Vaslui: A fost violată de fratele său pentru că nu credea că e virgină

Cu toate acestea, el a apreciat că problema s-ar putea găsi în cele din urmă în faţa tribunalului, după ce cabinetul de avocaţi Mishcon de Reya a intentat o acţiune în justiţie afirmând că executivul are nevoie de unda verde din partea deputaţilor.

Există "opinii contradictorii" în legătură cu acest subiect, a mai spus Oliver Letwin, subliniind că Parlamentul ar trebui în orice caz "să amendeze considerabil" sau "să revoce" legea din 1972 privind apartenenţa ţării la UE.

Citește și: Dovedit ȘTIINȚIFIC: Femeile frumoase afectează sănătatea bărbaților

Tot marţi, secretarul de stat la afaceri europene, David Lidington, a lăsat să se înţeleagă că au loc discuţii legate de posibilitatea ca Marea Britanie să renunţe la asigurarea preşedinţiei prin rotaţie a Consiliului UE din iulie până în decembrie 2017.

"Este o chestiune care nu a fost complet rezolvată" şi "au loc discuţii", a declarat el în faţa Camerei Lorzilor, precizând că a abordat subiectul cu omologii săi din ţările care urmează să asigure preşedinţia înainte şi după Marea Britanie, Malta şi, respectiv, Estonia, informează agerpres.ro.

Citește și: Ea e bona de 18 ani care a abuzat sexual un băiat de 13 ani / FOTO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.